FOTO. Schelete omenești, pe Drumul Expres Craiova-Pitești

Mai multe rămăşiţe umane au fost găsite pe şantierul Drumul Expres Craiova-Piteşti, pe raza satului Gîrlești, județul Dolj. Descoperirea arheologică nu afectează lucrările.

ramasite umane 2

Din primele informaţii este vorba despre o descoperire arheologică, pe lângă rămăşiţele umane fiind găsite şi monede foarte vechi.

Arheologii Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, care au contract de consultanță arheologică cu constructorul drumului, fac cercetări pentru a stabili din ce perioada provin rămăşiţele.

După ce se va încheia cercetarea, tot ce se gasește la fața locului va fi predat Muzeului Olteniei din Craiova.

Descoperirea arheologică nu afectează lucrările la Drumul Expres Craiova-Piteşti.

La fața locului s-au deplasat polițiștii care au stabilit faptul că au fost descoperit un sit arheologic cu ocazia efectuarii lucrărilor
la drumul expres Craiova-Pitești, fiind efectuate mai multe săpături arheologice de către reprezentanţii Muzeului Național al Unirii Alba Iulia în baza autorizaţiei pentru cercetarea arheologică preventivă emisă de Ministerul Culturii.

ramasite umane 3

„În situl arheologic pe o porțiune de aproximativ 1km se gasesc mai multe gropi făcute de către arheolgii Muzeului Național al Unirii Alba Iulia iar in unele gropi se găsesc oseminte. Majoritatea gropilor sunt acoperite cu folie de plastic, paza acestora fiind asigurată de către o societate de pază contractată de către societatea care efectuează tronsonul 1 al drumului expres”, a menționat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Mihaela Sadoveanu.

ramasite umane 1

Proiectul “Drum Expres Craiova-Pitești” prevede construirea până la sfârșitul anului 2023 a 121,185 km de drum expres ( 2X2), 10 intersecții rutiere, 75 de poduri și pasaje, 25 de intersecții, 15 poduri/pasaje la noduri rutiere/ drumuri de legătură, 8,85 drumuri de legătură.

Rezultatele așteptate ale proiectului sunt:

construirea a 121,185 km de drum expres;

crearea unei comunicații moderne între Craiova și Pitești, făcând astfel conexiunea cu autostrada București-Pitești și în viitor cu autostrada Pitești-Sibiu;

îmbunătățirea fluxului de trafic pe DN65, în special prin deturnarea traficului de tranzit pe ruta expresă cu 2×2 benzi și, de asemenea reducerea traficului în orașe care în prezent sunt traversate de drumul național DN65.

reducerea numărului de accidente prin crearea unui sistem de transport rutier mai sigur în comparație cu situația infrastructurii rutiere existente,care asigură legătura dintre Craiova – Pitești;

Prezentul proiect contribuie la atingerea principalului rezultat urmărit în promovarea investițiilor prevăzute în cadrul OS2.1.-reducerea timpului mediu de călătorie.

Valoarea totală a proiectului este de 5.511.537.531,93 lei și este finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 75% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională-3.510.498.252,58 lei, 25% contribuția proprie– 1.170.166.084,15 lei, restul de 830.873.195,20 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.