Un europarlamentar câștigă într-un mandat și un milion de euro

Duminică ne alegem europarlamentarii, cei care vreme de 5 ani ar trebui să reprezinte interesele României în Europa. Bătălia a fost una dură, electoratul urmând ca duminică să-și desemneze aleșii. Pentru mulți dintre candidați, Parlamentul European înseamă însă doar bani mulți, poziție, infuență și atât. A dovedit-o trecutul. Sperăm că nu și viitorul...

image 2017 05 17 21770921 70 parlamentul european

Salariul lunar brut al unui membru al Parlamentului European este de 8.757 de euro. După plata taxelor și asigurărilor, eurodeputații rămân cu 6.824 de euro în mână. La acești bani se adaugă alocația pentru cheltuieli generale, ce reprezintă 4.300 de euro pe lună. Banii sunt destinați acoperirii costurilor de administrare a birourilor deputaţilor, factura telefonică şi taxele poştale sau achiziţionarea, utilizarea şi întreţinerea echipamentului informatic. Facilitățile europarlamentarilor nu se opresc însă aici. Lor li se decontează și costurile de transport din țara de origine spre Bruxelles ori Strasbourg și înapoi. Această măsură acoperă costul biletelor de avion la clasa business, al biletelor de tren la clasa întâi sau al transportului .

Pentru călătoriile în interes de serviciu în afara statului de origine (excluzând sesiunile parlamentare și reuniunile comisiilor sau ale grupurilor politice de la Bruxelles sau Starsbourg), membrii PE mai pot cere decontarea a maxim 4.243 de euro pe an.

În plus, pentru fiecare zi de participare la reuniunile oficiale ale organelor Parlamentului, eurodeputații primesc o indemnizație de ședere de 304 euro, care trebuie să acopere cazarea, masa și alte cheltuieli aferente. Pentru participarea la reuniunile organizate în afara Comunității Europene, parlamentarii primesc 152 de euro pe zi și le sunt rambursate costul cu cazarea și micul dejun.

Nu în ultimul rând, aleșii au dreptul la acoperirea unor cheltuieli cu personalul care îi ajută permanent sau temporar, limita maximă a acestora fiind de 19.709 euro pe lună pentru fiecare eurodeputat.

La un calcul scurt al acestor facilități, rezultă că  un eurodeputat econom poate încasa, într-un mandat și un milion de euro, dacă își reduce la un nivel rezonabil cheltuielile cu biroul, telecomunicațiile, cazarea și masa.