Raissa și Relly Oanță, două surori din Craiova pasionate de pictură. Povestea fetelor unite prin culoare

Raissa și Relly Oanță, două surori din Craiova pasionate de pictură. Povestea fetelor unite prin culoare

Relly și Raissa Oanță sunt două surori din Craiova care împărtăşesc aceeaşi pasiune, cea pentru pictură. Relly este sora mai mare și întotdeauna a fost un exemplu pentru Raissa. Nu este foarte simplu, spune tânăra în vârstă de 18 ani. Implică responsabilitate, răbdare, dar rezultatul trezește sentimente mărețe.   

Raissa are 10 ani și este elevă în clasa IV la Colegiul Național „Carol I”. I se pare interesant să o aibă soră pe Relly. Plăcut și dificil, deopotrivă, spune aceasta.

Raissa pictează cu drag și a avut un exemplu pe măsură: pe Relly, care la rândul său este pasionată de pictură.

„A fi sora lui Relly e un lucru interesant, plăcut și uneori greu. Interesant pentru  că mă fascinează creațiile ei, mă inspiră alegerile cromatice pe care le face. Plăcut pentru că găsesc întotdeauna ajutor în ea. Greu…pentru că trebuie să mă ridic la așteptările ei și ale celorlalți”, povestește Raissa, zâmbind.

Relly are 18 ani și învață la Colegiul Național „Elena Cuza”, fiind elevă în clasa a XII. A știut că este un model pentru Raissa, de când erau micuțe, motiv pentru care a încercat să ofere repere de calitate.

Eu știu că încă din copilărie ne căutăm diverse modele de la care începem să preluăm comportamente, fie ele bune, fie rele. Mi-am dat seama că s-ar putea ca sora mea să mă ia drept model destul de devreme, când încă ne mai jucam amândouă cu păpușile. Mă „copia” în cele mai adorabile și creative moduri”, spune, la rândul său, Relly.

Primul tablou pe care Raissa l-a realizat a fost pentru mama sa. Un vas plin cu flori colorate i-a dat curajul de a merge mai departe. De a da sens culorilor și de a-i bucura pe cei din jur.

Îmi place să pictez încă de când eram mică, iar primul tablou l-am realizat pentru mama, de ziua ei. M-a ajutat Relly. Era un tablou cu un vas plin de flori colorate”, își amintește Raissa.

Relly se pregătește să devină medic. Nu o face pentru că așa vor părinții sau profesorii săi, ci pentru că este o meserie pe care și-o dorește. Este, cum spune tânăra, o pasiune.

Într-adevăr a venit timpul să mă dedic atât pasiunii mele pentru artă, cât și pasiunii pentru medicină. Pregătirea pentru viitoarea profesie necesită foarte mult din timpul meu liber, așa că pictura rămâne în plan secundar pentru o perioadă. Încerc, totuși, măcar o dată pe săptămână să iau o pauză de la învățat și să revin la artă”, spune Relly.

Pasiunea comună a celor două surori este pictura. Au câteva lucrări realizate împreună, dar stilurile diferite și-au spus cuvântul, în timp.

Da, am câteva lucrări realizate împreună cu sora mea, de când eram mici, însă stilurile noastre actuale diferă. Îi mai cer sfatul oricând am nevoie și îl primesc la timp. Eu prefer să pictez peisaje, portrete și am realizat chiar și o icoană pe sticlă. Încerc să experimentez diferite tehnici de pictură, ca să găsesc stilul care mi se potrivește cel mai bine și să mi-l însușesc”, povestește Raissa.

La rândul ei, Relly iubește peisajele și abstractul. De mică poartă această iubire, dar acum, pentru a da finalul unei povești, în cazul ei, un tablou, poate trece chiar și un an. Contează ca semnificația să fie cât mai profundă.

Iubirea pentru peisaje și abstract a rămas neschimbată. Singurul lucru care s-a schimbat este procesul și durata realizării unei lucrări. De la patru ore, pentru un tablou, am trecut la șase luni-un an. Finalizarea unui singur tablou poate dura atât de mult pentru că după ce încep lucrarea, o las câteva zile pe birou, la vedere și aștept. Aștept să îmi găsesc inspirația în viața de zi cu zi, în diverse întâmplări sau povești, ca apoi să încorporez totul în tablou și să îi dau o semnificație mai profundă”, spune Relly.

Cele două surori au participat chiar și la concursuri. Cel mai recent a dus în competiție, de unde au revenit cu premii, lucrări realizate la Palatul Copiilor din Craiova, acolo unde Relly și Raissa dau sens culorilor sub îndrumarea profesoarei Mihaela Georgescu.

Când nu pictează, Raissa confecționează, manual, bijuterii. Este un proiect pe care îl derulează cu două prietene. Îi mai plac dansul, atletismul, limbile străine și matematica.

Alături de două prietene, eu am început un proiect de confecționare bijuterii hand-made. Bijuteriile confecționate se găsesc pe Instagram, pe contul Rema’s Beads. De asemenea, mai cochetez și cu dansul, atletismul și îmi plac foarte mult limbile străine și matematica”, mai povestește Raissa.

Pe Relly, de-a lungul timpului, eșecurile au motivat-o. Tânăra consideră că, mai ales în artă, greșelile pot fi vitale, pot da naștere unor lucrări extraordinare.

Cel mai important lucru pe care atât Rai, cât și cititorii trebuie să îl știe, este că atât în artă, cât și în viața de zi cu zi, un eșec este, de fapt, o victorie. Doar greșind putem învăța și, în artă, greșelile sunt vitale pentru că pot da naștere unor adevărate capodopere. Un alt lucru important este creativitatea, iar în artă toată lumea înconjurătoare ne stă la dispoziție cu peisaje minunate. Ca artist trebuie să încerci să găsești frumusețe în absolut orice, atât în natură cât și în propria viață”, spune Relly.

Fiecare dintre cele două surori este pregătită pentru etapele din viața lor. Chiar dacă viitorul le va oferi proiecte separate, Relly este convinsă că un numitor comun va exista la un moment dat.

Părinții Raissei și ai lui Relly sunt tot timpul „acolo”. Fie cu un pas în față, fie cu unul, doi în spate, în funcție de situații. Le susțin în demersurile lor și au încredere că efortul fetelor va fi răsplătit.

Suntem foarte norocoși și binecuvântați sa avem două fete minunate și talentate. Muncesc foarte mult și rezultatele sunt pe măsura eforturilor pe care ele le fac. Le susținem, atât financiar cât și moral. Da, am fost norocoși că au avut în preajma lor doar oameni deosebiți”, spune, emoționată, mama celor două surori.