Fermier din Dolj, trimis în judecată după ce a falsificat acte pentru a obține fonduri europene

Fermier din Dolj, trimis în judecată după ce a falsificat acte pentru a obține fonduri europene

Un fermier din Dolj a fost trimis în judecată de procurorii DNA după ce a falsificat documente pentru a obţine fonduri europene.

ciocan instanta

Fermierul este acuzat de: folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Procurorii spun că, în perioada 3 august 2015 – 7 august 2017, în contextul solicitării unui sprijin financiar în cadrul proiectului „Sprijin pentru instalarea tânărului fermier L. M. pentru prima dată ca șef de exploatație agricolă în cadrul L. M. PFA”, inculpatul a depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) mai multe documente false (chitanțe, facturi fiscale etc.) în scopul îndeplinirii criteriilor de eligibilitate prevăzute în Ghidul solicitantului.

Aceste demersuri ar fi avut ca efect aprobarea finanțării și implicit obținerea pe nedrept de către inculpat a unor fonduri nerambursabile în valoare 180.960 lei, sumă cu care AFIR s-a constituit parte civilă în cauză”, transmit procurorii DNA.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele comise în formă continuată.

În prezența apărătorilor aleși, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor și interzicerea unor drepturi”, mai arată DNA.