Guvernul, o nouă ofertă pentru profesori. Ce spun sindicaliștii

Guvernul, o nouă ofertă pentru profesori. Ce spun sindicaliștii

Guvernul va adopta joi, prin ordonanță de urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153 cu 1000 lei brut lunar, iar, în noua grilă de salarizare, etapizat, salariul debutanților se va raporta la salariul mediu brut din economie, este noua ofertă a Executivului pentru greviștii din Educație.

greva educatie 1

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora”, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit Executivului, în urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri.

Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, se arată în finalul comunicatului.

Sindicaliștii din educație spun, după ultimele negocieri cu reprezentanții Guvernului, că noua ofertă este o variantă îmbunătățită și vor avea o „imagine clară” până deseară despre ceea ce decid profesorii.

De asemenea, Ordonanță de Urgență prin care să prindă acel principiu pe care pe care noi l-am clamat în permanență, și anume în noua grilă de salarizare profesorii debutanți să aibă salariul de plecare egal cu salariul mediu brut pe economie, iar prima tranșă pe planul 2024 să fie de 40%”, au spus sindicaliștii.

Liderii de sindicat vor merge la oameni să îi consulte și spun: „veți afla foarte curând ce se va întâmpla”.

Aceștia au atras atenția că noua ofertă prevede o majorare egală pentru toată lumea, „ceea ce e foarte important pentru că sunt oameni care au salarii mici”.

„În cursul acestei seri vom putea avea o imagine clară din teritoriu”, au adăugat sindicaliștii, adăugând că este vorba despre o variantă îmbunătățită.