Ce înseamnă să fii cercetaș astăzi

Ziua mondială a cercetăşiei este marcată la 22 februarie şi reprezintă ziua de naştere a fondatorului Mişcării „Scout" - cercetaşii, Robert Baden-Powell. În acelaşi timp, reflectă activitatea cercetaşilor specifică culturii şi ţărilor în care aceştia trăiesc. 

cercetasi 1

În anul 1907, testează pentru prima dată ceea ce va numi ulterior un câmp/ o tabără cercetășească. El organizează pe coasta de sud a Angliei, o tabără pentru 20 de tineri.

Totul este un joc animat de Baden Powell, în care în fiecare zi, tinerii împărțiți pe grupuri mici – patrule, trec prin diverse probe, exerciții și concursuri. Succesul acestei tabere este transpus în cartea Scouting for Boys, carte ce își propunea să răspândească principiile prin care caracterul unui copil poate fi educat.

Cercetașia în România

În 1912, apăreau primele grupuri de cercetaşi români (Blaj, Braşov, Bucureşti) pentru ca în 1914, datorită activităţii lor creative, să ia fiinţă Asociaţia Cercetaşii României, recunoscută oficial.

În timpul Primului Război Mondial, cercetaşii români au dat o mână de ajutor în spatele liniei frontului, fiind prezenţi acolo unde era nevoie, înlocuind sanitari, curieri, telegrafişti, etc. În memoria celor ce au murit atunci, la Tecuci a fost ridicat un monument, singurul din lume dedicat cercetaşilor.vÎn 1922, Asociaţia Cercetaşii României devine membru fondator al Organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout.

Cercetașia în prezent

În România sunt, în prezent, 79 de centre locale, atât în mediul urban cât și în mediul rural, în care activeaza peste 6.700 de cercetași, de la 6 ani până la peste 80 de ani.

La Târgu Jiu, Centrul Local Ecaterina Teodoroiu a fost înființat la 12 aprilie 2001, iar în prezent numără peste 100 de membrii, având cercetași din toate grupele de vârstă.

Cercetășia este locul în care ești ascultat, în care nu există idei greșite, în care imaginația și creativitatea sunt cultivate la fiecare pas. Scoate tot ce este mai bun din membrii organizației sale prin educație non-formală.

„Activitățile și jocurile sunt menite să te ajute să te descoperi pe tine ca persoană: care sunt cele mai importante valori ale tale, care sunt punctele tale forte și ce poți face cu aceste abilități, să îți dai seama ce îți dorești cu adevărat și cum să obții acel ceva. Vei avea sprijinul adulților și al celorlalți membri pe tot parcursul călătoriei tale și, cel mai important, nu te va judeca nimeni”, spun reprezentanții Centrului Local Ecaterian Teodoroiu.

Drept mărturie stau cuvintele cercetașilor gorjeni

Vasilica - explorator - ,,Pentru mine totul a început cu dorința de a evolua. Mi-am dorit ca în anii de liceu să fac lucruri care să mă ajute în viitor și, cel mai important, să mă cunosc pe mine. Aici am descoperit persoane care mă fac să îmi doresc să continui activitățile de voluntariat, am învățat că sunt mai capabilă decât credeam și am reușit să ies din zona mea de confort. Și știți cum se spune, „Once a scout, always a scout”, deci nu o să renunț la a fi cercetaș niciodată”.

Tony - lider - ,,Faptul ca m-am inscris la cercetasi, in scoala primara, a reprezentat o alegere ce mi-a influentat, in bine, parcursul vietii. M-a invatat ca fiecare dintre noi poate lasa "o lume mai buna" in urma sa prin orice gest sau fapta buna, dar mai ales ca, pentru a transforma comunitatea in care traim intr-o lume mai buna, trebuie sa lucram impreuna si sa apelam la sprijinul celor din jur”.

Alis - explorator-,,Cercetasii mereu m-au ajutat in cele mai grele situatii, m-au ajutat sa ma regasesc, dar cel mai important o familie pe care ma pot baza mereu; m-au invatat ce e prietenia,ce e increderea si ce inseamna respectul fata de toti”.

Mariana - lider - ,,Pentru mine,, Cercetașia "  e un mod de viață, înseamnă să fii mereu pregătit să dai o mână de ajutor, să fii prietenos și să-i protejezi pe cei din jur , să ai grijă de natură și să trăiești în comuniune cu ea , creând o lume mai bună pentru cei prezenți și pentru cei care vor fi”.

Stefania B - explorator - ,,La cercetași am învățat că prietenia,implicarea și spiritul de echipă sunt cheia pentru a depăși orice provocare și a reuși împreună”.

Laura - explorator - ,,La cercetași am învățat să ne iubim asa cum suntem, am învățat că și noi contăm și cel mai important am învățat să fim o echipă cu bune și cu rele”.

Daria – lider - ,, De 6 ani, cercetășia joacă un rol esențial în viața mea. În toți acești ani, am învățat cum să lucrez în echipă, cum să cooperez și să rezolv toate problemele și task-urile care ne-au apărut în cale. Prin participarea la activitățile în cadrul cercetășiei mi-am construit caracterul, potențialul și am legat prietenii durabile. Cercetășia este a doua mea casă”.

Stefi S- explorator- ,,La cercetasi m-am descoperit pe mine, am aflat ce pot si ce nu, si totodata am intalnit persoane minunate, de la care pot desprinde multe lucruri bune”.

Adelina - senior - ,,Aici am cunoscut multe persoane incredibile de la care am invatat foarte multe si in continuare inca invat. aici m am dezvoltat din multe puncte de vedere si inca o fac datorita cercetasiei”.

Bibu - explorator - ,,Cercetasia ne face oameni mai buni si ne ajuta sa ne intrecem limitele”.

Calin - explorator - ,,Cercetasia ne invata sa lucram in echipa și sa ne invingem fricile”.

Ovidiu - lider - ,,La început nu știam exact ce înseamnă a fi cercetaș... Eram doar fericit ca puteam transmite multitudinea de informații pe care o dețineam. In timp, aplicând ,,Legea Cercetașilor,, am descoperit o lume noua, în care ma regăseam.. De fapt a devenit a doua familie. Mulțumesc celor care au avut și au încredere în mine pt a duce mai departe motto-ul...,, Împreună creem o lume mai buna”.

Andreea -explorator- ,,Cercetașii m-au ajutat să îmi dau seama ca pot să reușesc să fac lucruri la care nu mă așteptam vreodată, am întâlnit persoane superbe cu care m-am împrietenit şi am dobândit la cercetași curaj, forță și pasiune pentru cercetășie”.

Diana - explorator - ,,La cercetasi, am învățat cum sa lucrez sub presiune, m-am apropiat mult de restul cercetasilor”.

Maria D -explorator - ,,La cercetasi, am invatat sa imi dezvolt propriile abilitati, sa imi depasesc limitele si am cunoscut persoane care mi-au devenit buni prieteni”.

Sorina - explorator - ,,Cercetașii m-au învățat să fiu mai responsabilă, să lucrez într-o echipă și să mă descurc în tot felul de situații”.

Violeta - lider - ,,Am descoperit, la cercetași, un spațiu în care își găsesc locul și copiii și tinerii și adulții iar bucuria îmbracă forma jocului,a descoperirii,a mișcării in natură,a prieteniei,a responsabilității pentru sine,pentru cei apropiați,pentru societate. Pentru mine, cercetășia  este bucuria de a oferi,de a sădi semințe care vor rodi mai devreme sau mai târziu în viața celor care fac parte din această mare familie și în lumea în care trăim”.

Stefana - explorator - ,,La cercetași, am învățat importanța colaborării în echipă, abilități de supraviețuire în natură, responsabilitate și respect față de ceilalți și față de mediu înconjurător”.