Pădurea Amazoniană, un cimitir acoperit cu cenușă. Președintele Braziliei, multe pretenții

Administrația de la Brasilia a decis că va accepta ajutoarele internaționale care i-au fost oferite pentru stingerea incendiilor din Pădurea Amazoniană, însă condiția pe care o impune este aceea de a avea dreptul să decidă cum să utilizeze aceste fonduri, potrivit Reuters.

amazon jpg

Anunțul a fost făcut marți de către Rego Barros, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale. „Suveranitatea Braziliei nu este negociabilă”, a spus acesta.

Președintele brazilian, Jair Bolsonaro, a declarat marți că dorește ca Emmanuel Macron să-și retragă „insultele” la adresa sa, înainte de a lua în considerare ajutorul oferit de țările din grupul G7 de a acorda Braziliei 20 de milioane de dolari pentru stingerea incendiilor din Pădurea Amazoniană.

Vorbind cu reporterii din Brasilia, Bolsonaro a spus: „În primul rând, Macron trebuie să-și retragă insultele. M-a numit mincinos. Înainte de a vorbi sau de a accepta ceva din Franța (...) trebuie să-și retragă aceste cuvinte, atunci putem vorbi", a spus Bolsonaro.

G7, organizație formată din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, a fost de acord să acorde sprijin și pentru un plan pe termen mediu de reîmpădurire, plan care va fi prezentat Organizației Națiunilor Unite în luna septembrie.

amazon

Numărul incendiilor de vegetație produse în Pădurea Amazoniană din luna ianuarie a ajuns la 74.155. Este vorba despre o creștere de aproape 85% a numărului incendiilor față de anul trecut, a informat recent Institutul Național pentru Cercetarea Mediului din Brazilia (INPE).