Sesizare penală pentru mai multe persoane prinse cerșind

Poliția Locală Craiova a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova cu privire la un număr de 12 persoane depistate practicând cerșetoria și folosind minori în scop de cerșetorie.

cersetori

În lunile iulie - august, structurile operative cu atribuții de ordine publică din cadrul Poliției Locale a Municipiului Craiova, au declanșat o amplă acțiune ce a avut ca scop eradicarea faptelor de cerșetorie ce se desfășoară pe domeniul public, proprietate a municipiului Craiova.

Au fost monitorizate principalele intersecții semaforizate ale municipiului Craiova și zonele cunoscute unde se practică astfel de fapte (zonele centrale – Piața Mihai Viteazul, Centrul Istoric, Teatrul Național, zona Universității, etc), persoanele depistate că apelau la mila cetățenilor fiind conduse la sediul Poliției Locale, identificate, percheziționate (conform procedurilor legale), aplicându-se măsurile prevăzute de actele normative în vigoare.

Cu această ocazie au fost depistate și identificate 12 persoane care au folosit și determinat minori sau persoane cu dizabilităţi fizice ori psihice să apeleze în mod repetat la mila publicului, sau care au practicat cerșetoria (deși aveau capacitatea de a munci) folosindu-se în acest scop de prezenţa minorilor.

De asemenea, au fost identificați 22 de copii minori și o persoană cu handicap locomotor ce practicau cerșetoria, la îndemnul părinților sau curatorilor legali ai acestora.

În toate cazurile de depistare a copiilor minori, polițiștii locali au solicitat și beneficiat de sprijinul funcționarilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, care s-au prezentat de îndată la sediul Poliției Locale, iar după întocmirea actelor procedurale, au preluat copiii minori împreună cu părinții acestora, în vederea aplicărilor măsurilor și procedurilor potrivit actelor legale în vigoare.

De asemenea, în cazul a trei minori, s-a luat măsura predării acestora către Centrul de primire a minorilor în regim de urgență ”Rășinari”.

Potrivit art. 214 Cod Penal - Exploatarea cerşetorie – ”(1).Fapta persoanei care determină un minor sau o persoană cu dizabilităţi fizice ori psihice să apeleze în mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material sau beneficiază de foloase patrimoniale de pe urma acestei activităţi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

    (2) Dacă fapta este săvârşită în următoarele împrejurări:

  1. a) de părinte, tutore, curator ori de către cel care are în îngrijire persoana care cerşeşte;
  2. b) prin constrângere,

    pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani”, iar potrivit art. 215 Cod Penal - Folosirea unui minor în scop de cerşetorie – ”Fapta majorului care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, folosindu-se în acest scop de prezenţa unui minor, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Poliția Locală roagă cetățenii să nu mai ofere sume de bani sau alte bunuri persoanelor ce practică cerșetoria, persoane apte de muncă, ce încalcă prevederile normative în vigoare și să sesizeze aceste aspecte la telefonul cetățeanului 0215-984.