Dolj: Bani prin PNRR pentru digitalizarea si pomovarea Castrului roman de la Răcari

Castrul roman de la Răcari, județul Dolj, va fi digitalizat și promovat cu fonduri europene din PNRR, anunță președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile. 

castrul roman racari dolj

Situl arheologic va fi inclus în Traseul Castrelor Romane alături de alte 12 obiective de acest fel, printre care Cetatea Româno-Bizantină de la Sucidava, din județul Olt, Forul lui Traian din cadrul sitului arheologic Ulpia Traian Sarmisegetuza, din județul Hunedoara, sau Castrul Drobeta, din județul Mehedinți.

„30.000 de euro vor fi alocați administrației locale din comuna Brădești pentru promovarea Castrului roman de la Răcari. Se vor finanța serviciile de digitalizare a sitului, crearea unei aplicații dedicate vizitatorilor, marcarea și semnalizarea castrului ca făcând parte din Traseul Castrelor Romane și realizarea unei oferte culturale pentru regiune.

În ultimii ani, specialiștii Muzeului Olteniei au făcut săpături și operațiuni specifice de conservare a zidurilor castrului, o parte dintre acestea putând fi astăzi vizitate. Fortăreața a funcționat ca obiectiv militar de supraveghere a unui port de pe râul Jiu timp de aproape 2 secole, din timpul războaielor daco-romane și până la retragerea romană, între anii 101 și 271 d.Hr.

Traseul Castrelor este una dintre cele 12 rute cuprinse în Programul "România Atractivă", ce stabilește obiectivele turistice și culturale incluse în PNRR. În același program au mai fost incluse, în vederea promovării, și cele două cule oltenești din comunele Brabova și Cernătești, ca parte a Rutei Culelor din România. Acestea nu pot beneficia însă de finanțare prin PNRR, întrucât au fost reabilitate prin Programul Operațional Regional 2014-2020”, a menționat Cosmin Vasile.

Aplicația națională "România Atractivă" va cuprinde atât obiectivele selectate în vederea promovării conform metodologiei de evaluare a siturilor propuse, dar care nu au fost selectate în vederea promovării, cât și propunerile rezultate din consultările interministeriale dintre Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Dezvotării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Culturii și propunerilor primite de la diferite organizații profesionale, U.A.T.-uri sau culte, prin care s-au stabilit o serie de obiective ce vor putea fi integrate în cele 12 rute turistice și culturale.