Zeci de cai au fost botezaţi şi premiaţi, de Bobotează, în Băilești

De Bobotează, zeci de cai au fost stropiți de preot cu apă sfinţită, în Băileşti, județul Dolj. Este o tradiţie veche de peste o sută de ani, iar la final cei mai frumoşi cai au fost premiaţi.

botezul cailor bailesti 4921 64685000

Potrivit tradiţiei, în Băileşti, în ziua de Bobotează, proprietarii de cai se adună în faţa bisericii din centrul oraşului, iar după ce se termină slujba, preotul iese cu apa sfinţită şi stropeşte animalele cu busuioc.

Potrivit credinţei populare, după „botezul cailor” animalele vor fi ferite de blesteme şi de boli, vor fi puternice şi apte de muncă în anul care abia a început.

Obiceiul se mai păstrează, în Dolj, în doar câteva localităţi.

În Băilești, oraşul natal al actorului Amza Pelea, botezul cailor este şi un moment în care oamenii se mândresc cu animalele lor. Aşa că, fiecare cal, echipat cu ciucuri roşii şi alte podoabe de sărbătoare, porneşte într-o paradă prin faţa unui juriu local. Anul acesta, 20 de călăreţi şi 6 căruţe trase de cai au încercat să obţină aprecierile juriului şi să câştige premiile puse în joc.

Este o tradiţie pe care băileştenii vor să o ducă mai departe. Este o binecuvântare pe care o cer şi pentru partenerii cu care în decursul anului îşi fac treburile, adică să le binecuvânteze preotul animalele. Partea aceasta de socializare în care, la început de an, cetăţenii socializează între ei, aşa cum spunea şi Amza Pellea, vis-a-vis de ce au mai făcut, ce animale mai au, cum se descurcă şi, nu în ultimul rând, este partea aceasta arhaică în care fiecare dintre ei încearcă să-şi etaleze gospodăria prin animalele pe care le deţine. Mândria de a avea un animal sănătos, frumos, puternic. De la un an la altul, sunt mai puţini, dar încă mai vin”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Costel Pistriţu, primarul oraşului Băileşti.

Câştigătorii au primit diplome şi premii în bani.