Titlul de Oraş al Independenţei, conferit Calafatului, la iniţiativa lui Dorel Mituleţu

Calafatului i se va conferi, printr-o lege susţinută de parlamentarii liberali din Dolj, titlul de Oraș al Indepedenței în urma inițiativei lui Dorel Mitulețu, candidatul PNL pentru funcția de primar la municipiului dunărean.

cal

Liberalul Mitulețu a declarant, în cadrul dezbaterii “Revitalizare urbană prin cultură”, că „onorantul titlu conferit va fi nu doar o recunoaștere, de importanță națională, privind rolul jucat în câștigarea Independenței de stat, ci este o oportunitate pentru revitalizarea întregii zone”.

Argumente pentru oportunitatea recunoașterii prin lege a Calafatului, drept Oraş al Independenței, au fost oferite de istoricul Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii, și de scriitorul craiovean Mihai Firică, secretar de stat în Ministerul Culturii.

În fața unui public adunat pe platoul din fața Monumentului Independenței, liberalii au prezentat inițiativele pe care le vor pune în practică imediat, după succesul scontat de la alegerile locale din 27 septembrie a.c. Printre proiectele avute în vedere de Dorel Mitulețu și echipa sa se numără realizarea unui Muzeu al Independenței, refacerea tuturor monumentelor din localitatea dunăreană, oferirea de burse elevilor cu performanțe la concursurile pe teme de istorie, rezidențe pentru studenți și cercetători, introducerea unor edificii și monumente, din Calafat, într-un circuit turistic.

Secretarul de stat Liviu Brătescu a subliniat rolul Calafatului în câștigarea Independenței și a avansat ideea ca evenimente de anvergură națională, pentru marcarea evenimentelor istorice, să se deruleze în locurile pline de semnificație. Însă, starea deplorabilă a fost deplânsă de reprezentantul Ministerului Culturii, acesta atrăgând atenția că administrația din ultimii ani nu a întreprins demersurile necesare pentru refacerea monumentelor, sau a Palatului Marincu, sediul actualului Muzeu de Artă.

cal 2

Secretarul de stat Mihai Firică a susținut necesitatea aplicării unui program amplu de investiții în cultură, prin depunerea de proiecte pentru atragerea de fonduri europene, astfel încât demararea rapidă a unor procese de reconstrucție și consolidare să fie sprijinită de Ministerul Culturii.

Cei doi demnitari și candidatul PNL pentru funcția de primar al Calafatului au parcurs, pe jos, întreg traseul de monumente dedicat Războiului de Independență, un punct important al vizitei fiind Palatul Marincu. În scurt timp, cu sprijinul logistic al instituțiilor subordonate Ministerului Culturii, acest edificiu emblematic al Calafatului va putea intra într-un amplu proces de consolidare și refacere, integrându-se întreg ansamblul monumental într-un proiect de revitalizare urbană.

Biroul de presă al PNL Dolj