Ferma de vaci, o afacere din moși-strămoși

Ferma de vaci, o afacere din moși-strămoși

Mulți fermieri doljeni vin și își vând produsele în piețele din Craiova. Brânză, lapte sau ouă sunt doar câteva sortimente care sunt nelipsite de pe tarabele producătorilor.

branza lapte lactate piata mare 01 191205

Este și cazul Cristianei, din Predești, care se ocupă de vânzarea brânzei și a laptelui, în Piața Centrală din Craiova. Afacerea pe care soțul acesteia o deține este din moși-strămoși. Au câteva vaci în ogradă de care se îngrijesc.

“Afacerea este de pe timpul bunicilor soțului, poate chiar și înainte de ei. Socrii și soțul se ocupă de cele 17 vaci, iar eu vin în piață și mă ocup de marfă” ne-a spus gospodina.

De vaci se îngrijesc “cei bătrâni”, iar de vânzare tânăra noră. Mica fermă pe care aceștia o dețin se află la Predești, în Dolj.

vaca 01 191205

Prețul lactatelor diferă în funcție de sortiment. Brânza de oaie și cea de capră sunt cele mai scumpe, intre 22-25 de lei/kg. În schimb, brânza de vacă este cea mai accesibilă pentru buzunarele craiovenilor: 18,50 de lei/kg. Litrul de lapte costă 4 lei/litru.

Singura problemă a micilor fermieri o reprezintă vânzările slabe din această perioadă. Chiar dacă vin sărbătorile de iarnă, mulți dintre producători ies în pierdere. Asta pentru că oamenii preferă să cumpere mai mult din supermarket-uri decât să-și facă cumpărăturile din piață, unde găsesc produse bio, direct din ograda micilor antreprenori.