Cozonacii tradiționali, la mare căutare și de Sfântul Ion

Sărbătorile au trecut, dar nu și aglomerația prin magazine sau cofetării. De Sfântul Ion cofetăriile sunt pline, iar gospodinele au trecut la făcut comenzi. Este forfotă mare la rafturile cu dulciuri tradiţionale şi cozonaci.

cofetarie

Cofetăresele au lucrat încontinuu, în ture, ca să poată onora toate comenzile care trebuie livrate mâine. Cozonacii au fost vedetele zilei în marile magazine.

Astăzi, cu chitanţele în mână, oamenii au venit să-şi ridice comenzile, plasate chiar şi cu câteva săptămâni înainte. Mulți au făcut comenzi și pentru sărbătorile de iarnă, dar și pentru Sfântul Ion, pe care oltenii care-i poartă numele, îl sărbătoresc.

Cozonaci aromaţi cu stafide şi cacao, cu rahat şi nucă sau glazurați cu cele mai pretenţioase creme. Aşa arată toate rafturile cofetăriilor.

George, un client fidel al unei cofetării din Craiova, a venit de Bobotează să ridice comanda soției.

‪ "Am cumpărat doi cozonaci. Am luat mai multe, dar pentru cozonaci trebuia dată comanda mai dinainte. 50 de lei m-au costat. Avem petrecere în familie”, ne-a spus craioveanul.‬

cozonaci 

Clienții preferă cozonacii clasici, cu nucă şi rahat, însă pentru pretenţioşi, angajaţii au pregătit mai multe sortimente.

”‪Avem cozonac glazurat în ciocolată albă, cozonac glazurat în ciocolată neagră, cozonac numai cu nucă, cozonac numai cu cacao, rahat. Avem chec", a spus o cofetăreasă.‬

Preţurile cozonacilor pornesc de la 20 de lei, pentru cei simpli şi ajung la 40 de lei, pentru sortimentele mai pretenţioase, cu glazură.