Biblioteca „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova şi-a redeschis porţile, pentru cititori

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, din Craiova, este o instituție de prestigiu, cu o mulțime de proiecte pentru doljenii de toate vârstele.

noapte biblioteca aman

De-a lungul timpului, biblioteca a reușit să-și apropie comunitatea, fiind mereu deschisă și mișcându-se în ritm cu timpurile actuale şi aşteptările cititorilor săi.

Găzduită de o casă superbă, ce are anexată și Casa memorială a poetei Elena Farago –  un muzeu administrat tot de bibliotecă, instituția are un istoric impresionant care datează de peste o sută de ani, din 1908. Numele ei este un omagiu adus soților Aman, care și-au donat întreaga avere comunității, pentru înființarea unei biblioteci, a unei galerii de tablouri și a unui muzeu.

Proiectele Bibliotecii „Aman” includ cetățenii de toate vârstele, iar colaborările transfrontaliere, mai mult decât reușite, fac din ea o instituție de prestigiu, la nivel național și nu numai. Cu patru filiale locale, în cartierele craiovene Craiovița Nouă, Brazda lui Novac, Rovine și Valea Roșie, precum și cu mai multe filiale și centre culturale pe care le sprijină în afara granițelor țării – cum sunt cele din Canada, Serbia, Italia, Bulgaria, sau Grecia, biblioteca deţine peste 628.000 de unități, dintre care 535 de cărți vechi românești și străine rare, din secolele XVI-XIX, precum și cinci manuscrise valoroase.

În ce priveşte popularitatea de care se bucură, printre cititori, ultimele cifre arată că, de la bibliotecă, au fost împrumutate sau consultate peste 250.000 de documente.

În curând, biblioteca va fi îmbogățită cu un proiect-premieră pentru România: Muzeul Cărții și Exilului Românesc, unicat în țară și organizat într-o casă de epocă, aflată în reabilitare, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj. Tot cu susținerea autorității județene, biblioteca deține deja, sau este în curs de obținere a unor documente importante ale scriitorilor Mircea Eliade, Emil Cioran, Basarab Nicolescu, Nae Ionescu, Benjamin Fundoianu și mulți alții, astfel încât noul muzeu să acopere o paletă cât mai largă a scriitorilor români aflați în exil.

Proiectele desfășurate în zona urbană, ori în mediul rural, acolo unde se vor înființa „colțuri de bibliotecă”, în comunitățile care nu au astfel de instituții, apropierea vârstnicilor de activităţile desfăşurate la bibliotecă, deschiderea către copii, prin Ludotecă, Nopțile magice de la bibliotecă, lansările de carte, proiecțiile de film, sau simpla lectură a unei cărți, într-una dintre săli, fac din Biblioteca „Aman” un loc de poveste, important pentru comunitatea doljeană.