Proiectul pentru reabilitarea Colegiului „Carol I”, în sertarele Ministerului Dezvoltării

Proiectul de reabilitare și consolidare a Colegiului Național „Carol I” Craiova mai are ceva etape de trecut pentru ca lucrările să poată fi scoase la licitație, autoritățile locale reușind până una alta să finalizeze bazinul de înot din incinta instituției școlare.

colegiul carol

Edilul Craiovei, Mihail Genoiu, a anunțat că de acest bazin vor beneficia elevii municipiului, urmând a fi întocmite grafice pentru modul în care se va lucra cu aceștia.

Bazinul este gata. Am finalizat și procedura de recepție a lucrării și o să îl inaugurăm. Am avut o întâlnire cu directorul colegiului pentru a stabili și aspectul ce ține administrare. Acest bazin va funcționa pentru elevi, începând de la clasa zero și până la clasa a XII-a. În cadrul colegiului, ei își pot crea un program în funcție de programa școlară. Pot avea ore de sport de înot, dar vor regla cu inspectoratul. Orele vor fi gratuite, iar în afara orelor de școală, bazinul poate să funcționeze cu profesorii din cadrul școlii, dar pentru toți copiii din oraș care se vor înscrie în mod ordonat, pe grupe, pe perioade. Se va face un grafic. Interesul nostru este ca acolo să se creeze o pepinieră de sportivi”, a menționat Mihail Genoiu.

În privința reabilitării clădirii Colegiului „Carol I”, mai sunt necesare câteva aprobări pentru ca ministrul Dezvoltării să dea ordin de începere a lucrărilor.

Pașii au fost mulți și sunt greoi. Când am predat această clădire la CNI, am predat și cu studiul de fezabilitate pe care îl aveam făcut la vremea respectivă. Acel studiu avea deja câțiva ani și a trebuit actualizat. S-a făcut actualizarea în 2019 însă pe măsură ce s-a înaintat cu acest proiect s-a constat că aripa de la intrarea în curtea școlii, reabilitată în 2008-2009, a suferit și ea modificări și structura nu ar mai corespunde. Astfel, s-a reluat tot studiul de fezabilitate. A trebuit o nouă expertiză, alte clacule. Clădirea este foarte mare, are o deschidere de peste 100 de metri liniari și este concepută cu o secționare în cinci module care să lucreze independent în caz de cutremur. Să nu mai fie un monobloc care este foarte sensibil la mișcări. Proiectul a fost finalizat, a trecut de comisia tehnică a CNI-ului, a fost trecut de comisia de preavizare din cadrul Ministerului Dezvoltării. Este, în prezent, la acest minister unde așteaptă comisia finală și ca ministrul să dea ordin de începere a lucrărilor. Nu s-a schimbat de anul trecut, deoarece am înțeles că ministrul vrea să schimbe comisia de avizare și nici până la această oră nu s-a luat o decizie în acest sens. Totul depinde de ordinul de ministru, apoi are loc licitația și dacă nu ar fi contestații, anul acesta sunt șanse să avem constructorul și schelele pe clădire”, a conchis edilul Băniei.

Acest proiect a fost predat de către reprezentanții Primăriei Craiova, pe bază de protocol, către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) – prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), presupunând consolidarea și reabilitarea acestui imobil monument istoric de categoria A.