Doljul duce lipsă de medici de familie. Comuna în care un medic îngrijește mii de pacienți

Cinci localități din Dolj se află pe lista deficitului de medici de familie.

 cabinet medic diosti

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a prezentat o statistică care trage un semnal de alarmă: peste jumătate dintre localitățile din România nu au nici un medic de familie sau au medici insuficienți, raportat la populația existentă. Pe această listă își fac loc și câteva localități din județul Dolj. Băilești, Măceșul de Jos, Sadova, Ginera și Dioști sunt localitățile doljene care au deficit de medici de familie. Un exemplu este Dioști, acolo unde există un singur medic de familie, care se ocupă de populația din localitate, dar și de oamenii din alte două sate aflate la aproximativ 10 km distanță. 

Ștefan Teodorescu este medic de 30 ani și străbate kilometri întregi pentru a-și îngriji pacienții. Este singurul medic de familie din Dioști și are înregistrate nu mai puțin de 2300 de persoane. Medicul de familie consultă în fiecare zi peste 30 de pacienți. Este ajutat de două asistente, pentru a face față numărului mare de oameni, care-i trec pragul cabinetului zilnic. În perioadele grele, pline de viroze, răceli, medicul Teodorescu merge și-n alte două sate, aflate la câtiva kilometri distanță, unde îngrijește alți pacienți, doar ca bolnavii să nu fie nevoiți să se deplaseze la cabinetul medicului.

“Sunt in Dioști din 1986. Cu bolile cronice ne descurcăm bine, s-au organizat mai bine si retelele de controale de sănătate. E mult mai ușor să colaborăm cu policlinicile din Craiova. In 2008- 2009 aveam 2800 de oameni, era și populatia Dioștiului mai mare. Pe an ce trece, scade populația. Zilele foarte incarcate sunt cele in care apar foarte multe boli acute. In urma cu doua trei saptămâni am avut multe boli acute: viroze, bronsite. Intr-o zi putem ajunge si la 30-35 de pacienți pe care-i consultăm”, ne-a spus medicul de familie, Ștefan Teodorescu.

Acesta merge și-n Radomir, acolo unde au un punct sanitar, pe care-l folosesc când au mai multe solicitări. Mai exact, în perioadele pline de viroze sau bronșite sau atunci când cei mici merg la vaccin. Pentru ca cei mici să nu fie nevoiți să se deplaseze prin frig, medicul de familie merge în Radomir și Ciocănești.

”Avem un sat alăturat, Radomir, avem un punct sanitar acolo, il deșchidem când avem mai multe solicitari. Ne ducem acolo, facem cald acolo si vaccinăm copiii. Mai am un sat la 7 km, Ciocănești, unde sunt mai puțini oameni, vreo 500 maxim”, a adăugat medicul Teodorescu.

România stă prost la capitolul: medici de familie. Statistica este îngrijorătoare: în întreaga țară, 328 de localități (comune) nu au niciun medic de familie, iar 559.611 de locuitori, adică 2,52% din populația României, nu au niciun medic de familie în comuna în care locuiesc.