Mieii de Paște, doar cu rezervare. Cumpărătorii, trecuți pe lista de așteptare

Mai bine de o lună jumătate îi desparte pe români până la Paşte, însă în marile ferme din ţară producătorii au început deja să facă listele cu clienţii care doresc miei în aprilie. 

2A1F979B 6255 483B 975A 793211904001

Crescătorii îşi freacă mâinile de bucurie pentru că preţul ovinelor este aproape dublu faţă de anul trecut.  Spre exemplu, dacă anul trecut kilogramul de miel în viu se vindea cu 9 lei, anul acesta depăşeşte 16 lei. Tocmai de aceea, cei care vor să beneficieze de reduceri trebuie să facă deja rezervări pentru animalele ce vor fi sacrificate de sărbatorile pascale. 

Marian Olteanu este client fidel al acestei ferme din comuna doljeană Giurgița. Astăzi a venit să-şi aleagă doi miei pentru Paşte direct de la producător pentru că, spune el, vrea să fie sigur că prinde cele mai bune oferte. 

Mieii care acum nu au mai mult de două săptămâni de la fătare vor cântări în perioada Paştelui în jur de 30 kg şi se vor vinde cu 16 lei/ kg de carne in viu.  Asta înseamnă că Marian va plăti circa 500 lei pentru mielul de sărbători. Însă, pentru că îl rezervă cu o lună jumătate mai devreme, se poate alege cu o reducere de preţ. 
771C96E1 870A 4320 8859 54E2C1B4DDBE

Radu Cioroianu este proprietarul fermei cu 400 de oi care provin din rase specializate pentru lapte şi carne. Producătorul îşi freacă mâinile de bucurie, cu gândul că va vinde cel puţin jumătate din efectivul de animale la preţuri aproape duble faţă de anul trecut. 

Spre exemplu, dacă anul trecut preţul unui kg de carne nu depăşea 9 lei în viu şi 22 lei deja sacrificat, în aprilie se preconizează că mielul va ajunge la 16 lei/ kg în viu, respectiv 25 lei sacrificat. Pentru vânzarea animalelor însă, fermierii îşi pun bazele în intermediarii care vin din Constanţa şi vând marfa în export. 

Luna martie este cea mai favorabilă perioadă pentru rezervarea mieilor, pentru că ciobanii au timp să crească animalele şi le pot sacrifica chiar şi cu o zi înaintea Paştelui, ca să fie proaspete pentru client. 

Preţul aproape dublu care se preconizează pentru anul acesta este dat de exportatori, o bucurie pentru fermieri, dar o pierdere pentru clienţi, care trebuie să să rezerve din timp mieii pentru a putea beneficia de reduceri.  

Potrivit Institutului National de Statistică, România este al patrulea mare crescător de oi din Uniunea Europeană. 

Ultimele știri