Micu' bate virusu'! Activitatea din Piața Mare, în nota obișnuită

A fost aglomerație, vineri dimineață, în Piața Centrală din Craiova, cei mai mulți dintre cumpărători spunând că își fac aprovizionare pentru două sau trei zile de azi înainte.

200313 piata centrala 01

Oamenii știu că ar trebui să evite spațiile aglomerate, în aceste zile, dar, spun ei, nici fără mâncare nu pot sta. Nu ies din casă în fiecare zi, dar la trei sau patru zile o fac, au completat craiovenii aflați la cumpărături.

„Am ieșit pentru cumpărături pentru următoarele trei zile. Nu ies zilnic, dar nici nu pot sta continuu în casă. Sunt singură și trebuie să rezolv și acest lucru. Îmi iau mâncare pentru două, trei zile. Aleg fructele și legumele în această perioadă. Au apărut și verdețurile. Mai schimbăm și noi meniul”, a spus o craioveancă aflată la cumpărături, în Piața Centrală, vineri dimineață.

Nici terasele unde se servesc mici, bere și alte preparate din carne nu duc lipsă de clienți. Cei obișnuiți să mănânce în aceste unități economice o fac în continuare relaxați, pentru mulți dintre ei fiind și un loc de întâlnire cu amicii, indiferent de vremuri sau de vreme.

200313 piata centrala mici 02

Comercianții nu se tem nici ei de prezența acestui virus, ci dimpotrivă, spun aceștia, ar fi dezastru dacă s-ar închide piețele. Sunt vânzători care își întrețin familia doar din această activitate.

„Noi știm că sunt riscuri, dar dacă stăm acasă nu avem din ce trăi. Poate nu va fi cazul nostru. Noi asta facem de ani de zile. Nu avem altă sursă de venit”, a menționat unul dintre comercianți.

În ceea ce privește prețurile, deocamdată nu au crescut, comparativ cu cele practicate săptămâna trecută. Comercianții nu știu însă ce va fi în perioada următoare și nu pot estima nimic în această privință.

„Eu nu sunt producător, deci cumpăr marfa la rândul meu. Nu au crescut, până acum, prețurile, dar nu știm ce va mai fi. Oamenii spun că unele sunt schumpe, dar nici noi nu le luăm degeaba. Eu îi înțeleg și pe ei, dar și noi trebuie să trăim”, a precizat un alt comerciant.

200313 piata mare 03

La rândul lor, producătorii care au adus în piața salată verde, ceapă și verdețuri consideră că prețurile sunt pe măsura muncii lor și a costurilor pe care ei le suportă.

„Noi ne ocupăm de solarii. Acum am venit cu verdețuri, cu ceapă și salată verde. Avem salată cu 2 lei, bucata, cea mai mică sau 3 lei cea care este mai mare. Li se pare mult oamenilor dar și noi muncim. Le punem, le udăm, avem grijă zilnic de ceea ce plantăm. Nu cred că vor scădea prețurile. Ceapa verde este 1 leu/legătura, iar ridichiile 2 lei/legătura”, a spus o doljeancă aflată vineri, la tarabele destinate producătorilor agricoli.

Piețele din Craiova nu se vor închide, cel puțin conform informărilor de până acum, fiecare incintă fiind dezinfectată după un anumit program.