De luni noaptea românii nu mai pot ieşi din case fără un motiv bine întemeiat

Începând din această noapte, românii pot ieşi din casă, între orele 22.00 - 06.00 doar cu un motiv.

politianoaptea2 2

Potrivit ordonanţei militare nr. 2, cei care ies trebuie să aibă la ei o adeverinţă de la angajator sau o declaraţie pe proprie răspundere, pentru că poliţiştii îi pot opri pentru a-i legitima.

Începând de luni seara, de la 22:00, intră în vedere articolul 3 din ordonanţa militară nr. 2 care nu mai permite românilor să iasă din casă noaptea fără motiv.

În intervalul orar 22.00 - 06.00 oamenii pot ieşi din casă doar pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;
c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice.

Pentru a demonstra că ies din casă pentru motivele de mai sus, oamenii trebuie să aibă cu ei o declaraţie pe proprie răspundere sau o adeverinţă de la angajator.

Declaraţia poate fi scrisă „de mână” dacă nu au imprimantă acasă şi trebuie să o prezinte jandarmilor sau poliţiştilor care o cer.

Aceştia au voie să fotografieze documentele oferite de cei legitimați.

(sursa: Mediafax)