Procedurile pentru slujba de Paști se modifică

Procedurile pentru slujba de Paști se modifică

Slujbele din Noaptea de Înviere se vor organiza fără prezența credincioșilor, Paștiul va fi distribuit de către personalul clerical și voluntari vineri, sâmbătă și duminică, iar Sfânta Lumină va fi distribuită de clericii și voluntarii, credincioși, care nu vor ieși în stradă,a declarat Marcel Vela.

eso lumina lumanare paste pasti

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, miercuri seara, că acordul dintre MAI și Biserica Ortodoxă Română a fost modificat, avându-se în vedere estimările recente ale specialiștilor pentru următoarele două săptămâni, care prevăd extinderea pandemiei.

Astfel, slujbele religioase din Noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române și a prevederilor din ordonanțele militare privind reuniunile publice și distanțarea fizică, fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcașurilor de cult.

De asemenea, pâine binecuvântată în formă de prescuri, stropită cu aghiasmă și vin, numită „Paști, care va fi sfințită joi, 16 aprilie, va fi distribuită la domiciliul credincioșilor din toate parohiile de către personalul clerical și de voluntarii. Acest lucru se va întâmpla vineri, 17 aprilie și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 08.00 – 17.00 și în prima zi de Paști între orele 06.00 – 12.00, la solicitarea credincioșilor.

„Sfânta Lumină sosită de la Ierusalim va fi distribuită în parohii de către personalul clerical și maximum cinci voluntari, sâmbătă, 18 aprilie, începând cu ora 20.00. Astfel, clericii din fiecare parohie, ajutați de un număr de maximum 5 voluntari, cu echipament de protecție, mască și mănuși, în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paștilor sau a Sfintei Lumini respectând reglementările prevăzute în ordonanțele militare, având asupra lor cartea de identitate și ca semn distinctiv banderolă albă pe braț, precum și un ecuson cu data de identificare ștampilat de parohie”, a spus Marcel Vela.

Pentru a primi Lumina Sfântă sau Paștile, credincioșii nu vor ieși în stradă, a mai spus ministrul de Interne.

„Credincioșii vor primi Paștele sau - sâmbătă seara și sâmbătă noaptea - Sfânta Lumină, din pragul casei ori de la fereastră fără a ieși în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale (blocuri – n.r.) acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociația de proprietari de chiriași, care va purta echipament de protecție, mască și mănuși”, a mai spus Vela.

Spitalele în care nu există preot de caritate, centrele sociale și centrele de carantină vor primi Paști și Lumină Sfântă de la cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere.

(sursa: Mediafax)