Poeta Ana Blandiana este propusă la Premiul Nobel pentru Literatură

Poeta Ana Blandiana este propusă la Premiul Nobel pentru Literatură

Fundaţia „Doina Cornea” a lansat un apel în care cere susținerea candidaturii scriitoarei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru Literatură, în anul 2020.

Foto Blandiana

"Pentru că România are încă valori și pentru că acestea trebuie să fie respectate și cunoscute – atât în țară, cât și în străinătate – Fundația „Doina Cornea”, împreună cu alte personalități marcante ale vieții literar-culturale românești și din diaspora, la iniţiativa domnului Gabriel Cojocaru, propune şi susţine candidatura doamnei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020", menționează un comunicat transmis, la data de 30 mai 2020, de Fundația „Doina Cornea”.                                                                 

În cel mai larg sens al cuvântului această acţiune a noastră ar putea deveni un proiect de ţară, împărtăşit de cât mai mulţi iubitori ai culturii româneşti, dar şi ai României!", susțin semnatarii apelului.

După debutul literar din revista Tribuna (1959), Ana Blandiana a fost supusă la trei interdicții de publicare, prima dintre acestea – cea din perioada 1959-1964, fiind urmarea faptului că era fiică a unui preot, fost deținut politic.

Dincolo de mediile culturale, a devenit cunoscută datorită dizidenţei sale faţă de regimul lui Nicolae Ceauşescu, motiv pentru care şi ei, ca şi lui Mircea Dinescu, li se interzisese dreptul de semnătură în presa literară, mai exact li se interzisese să-şi mai publice creaţiile.

A treia interdicţie şi ultima a fost impusă în perioada 1988-1989, ca pedeapsă pentru publicarea unei parodii împotriva lui Nicolae Ceaușescu (este vorba de cartea de versuri pentru copii intitulată „Aventurile lui Arbagic”, în care Nicolae Ceauşescu s-a recunoscut, oarecum, în personajul Arbagic), scrisă sub forma unei poezii pentru copii.

Ana Blandiana a fost membră a Consiliului Frontului Salvării Naționale, din 22 decembrie 1989 până la 29 ianuarie 1990, când şi-a dat demisia din conducerea FSN şi, apoi, a fost cea mai vocală susţinătoare a Convenţiei Democrate şi a fostului preşedinte al României, Emil Constantinescu, care au câştigat alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 1996.