Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova – 170 de ani de la înfiinţare

Astăzi, 29 iunie 2020, se împlinesc 170 de ani de la înfiinţarea Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, pe scena căruia s-au afirmat, de-a lungul timpului, mari actori ai dramaturgiei şi comediei româneşti.

teatrul sorescu

Teatrul Naţional din Craiova a fost înfiinţat în anul 1850, de către trei actori entuziaşti: Costache CaragialeCostache Mihăileanu şi C. Serghie.

Spectacolele puse în scenă, la Teatrul Naţional din Craiova, au fost aplaudate pe toate meridianele lumii, după 1990, când, multă vreme, la conducerea instituţiei s-a aflat actorul Emil Boroghină, câştigându-şi, astfel, un loc binemeritat în rândul teatrelor de elită.

Sunt multe spectacole de excepţie care au făcut istorie pe scena Naţionalului craiovean, pe scenele unor teatre celebre din lume şi pe scenele festivalurilor internaţionale de teatru.

Cele care pot deschide lista succeselor, cu recunoaştere internaţională, sunt spectacolele în regia lui Silviu Purcărete: „Ubu Rex cu Scene din Macbeth”, „Titus Andronicus”, cu actorul Ștefan Iordache în rolul principal, „Phaedra”, „Danaidele”, „Orestia”, „Cum doriți sau Noaptea de la spartul târgului”, „Măsură pentru măsură”, „O furtună”.                                                                                         

sala teatru

Urmează participările la cele mai importante festivaluri de teatru din lume, la: Edinburgh, Avignon, Holland Festival (Amsterdam), Wiener Festwochen (Viena), Theater Der Welt (Munchen), Festivalul Shakespeare (Tokyo), Israel Festival (Jerusalem), Festivalul de Teatru al Americilor (Montreal9, Festivalul Artelor (Melbourne), Festivalul Artelor Scenice (Sao Paulo), Festivalul Convenţiei Teatrale Europene (Stockholm), Lincoln Center Festival (New York), Festivalul Teatrul Naţiunilor (Seul), iar lista nu se încheie aici.

Cu ocazia acestei aniversări de 170 de ani de la înființare, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei conferă Decorația Regală Nihil Sine Deo Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

Festivitatea de învestire a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” cu decoraţia regală se va desfăşura la Palatul Elisabeta, la o dată care va fi anunţată ulterior.