Piața gazelor naturale este liberalizată

Piața gazelor naturale este liberalizată

Piața gazelor naturale este liberalizată de miercuri, așa că prețurile pentru consumatorii casnici nu mai sunt stabilite de ANRE, iar furnizarea se face în baza unui contract între client și compania furnizoare, în regim concurențial.

200523 contor gaze

România a făcut obiectul unei proceduri de infringement în această speță.

Clienții persoane fizice ar fi trebui ca până la 1 iulie să încheie noi contracte de furnizare, dar cei care nu au făcut-o vor primi gaze în continuare, în baza contractelor actuale.

Clienții vor putea să denunțe contractul de furnizare în cazul în care nu acceptă modificările creșterile de prețuri anunțate de compania furnizoare. Schimbarea furnizorului nu presupune modificări de ordin tehnic sau tarife suplimentare.

Consumatorul casnic de gaze naturale are la dispoziție un comparator al ofertelor pe pagina de internet a ANRE.

Consumatorii pot alege și furnizori care activează și în alte zone geografice. Tarifele de transport și distribuție ale gazelor rămân în continuare reglementate de ANRE. clientul poate schimba furnizorul oricând, cu o notificare prealabilă.

România a avut cel mai mic preţ mediu al gazelor pentru consumatorii casnici din UE în a doua jumătate a anului 2019, conform Eurostat, care arată că preţurile medii în UE ale gazelor menajere în a doua jumătate a anului 2019 au fost de 7,2 euro pentru 100 kWh.

România și Ungaria au înregistrat cele mai mici prețuri, respectiv 3,3 euro la 100 kWh.

Prețuri sub 5 euro la 100 kWh au fost în Letonia (3,5 euro), Croaţia, Lituania şi Luxemburg (toate 4,1 euro), Estonia şi Bulgaria (ambele 4,5 euro), Polonia (4,7 euro) şi Slovacia (4,8 euro). Preţuri la gaz peste 10 euro la 100 kWh au fost înregistrate în Suedia (11,7 euro) şi Spania (10,2), urmat de Olanda (9,7 euro), Italia (9,3 euro) şi Franţa (8,4 euro).

Impozitele şi taxele au reprezentat 31% din preţul gazelor naturale în a doua jumătate a anului 2019.

Ajustat la puterea de cumpărare, preţul cel mai redus al gazelor menajere a fost înregistrat în Luxemburg (3,4 PPS la 100 kWh), înaintea Letoniei (5,0), Belgia (5,2), Germaniei (5,5), precum şi în Ungaria (5,6), Estonia (5,8) şi Danemarca (5,9). În schimb, cele mai mari preţuri au fost observate în Spania (11,2), Suedia (9,9), Italia (9,5), Portugalia (9,3) şi Bulgaria (9,0).

(sursa: Mediafax)