„Problematica respectării drepturilor omului trebuie să fie în centrul tuturor acțiunilor noastre”

O intervenţie salutară a ministrului Afacerilor Externe al României, într-o conferinţă internaţională.

baurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a susținut o intervenţie, din partea României, la evenimentul de lansare a Declarației împotriva utilizării detenției arbitrare în relațiile dintre state, organizat la 15 februarie 2021, în format videoconferință, de Canada.

Intervenția ministrului român al afacerilor externe a reconfirmat atașamentul României pentru o ordine mondială bazată pe reguli și pentru dezvoltarea relațiilor internaționale în mod constructiv și predictibil, reiterând importanța acordată de țara noastră valorilor comune împărtășite de statele care s-au asociat Declarației.

Declarația împotriva utilizării detenției arbitrare în relațiile dintre state este un document politic inițiat de Canada și susținut de peste 50 state, între care state membre UE, SUA, Marea Britanie, Norvegia.

Problematica respectării drepturilor omului trebuie să fie în centrul tuturor acțiunilor noastre, atât la nivel național, cât și internațional. Inițiative precum Declarația împotriva utilizării detenției arbitrare în relațiile dintre state reprezintă o oportunitate în plus de a confirma importanța esențială a ordinii internaționale bazate pe reguli și a angajamentelor noastre comune. România este onorată să susțină această Declarație și să contribuie la crearea contextului politic și diplomatic necesar pentru ca acest demers să devină un reper”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române a subliniat faptul că eliminarea detenției arbitrare este esențială, iar statele trebuie să acționeze de o manieră care să permită ca orice privare de libertate să fie examinată de instanțe independente, inclusiv din punct de vedere al responsabilității autorităților pentru asemenea acte.

Declaraţia include, ca elemente principale:                                

  • reafirmarea faptului că arestările și reținerile arbitrare contravin dreptului și instrumentelor internaționale în materie de drepturi ale omului;
  • exprimarea îngrijorărilor profunde cu privire la utilizarea reținerilor sau arestărilor arbitrare de către unele state pentru a constrânge guverne străine, cu încălcarea dreptului internațional;
  • solicitarea abținerii de către toate statele de la recurgerea la asemenea acte;
  • reafirmarea importanței fundamentale a statului de drept, independenței justiției, respectului pentru drepturile omului și pentru obligația de a furniza acces la asistență consulară, în conformitate cu dreptul internaţional.

 

Ultimele știri