421 de ani de la arderea pe rug a lui Giordano Bruno

Pe 17 februarie 1600, Giordano Bruno era ars pe rug, pentru ideile sale, considerate eretice, de către Inchiziție.

Bruno

Născut Filippo Bruno, Giordano a fost un teolog și filozof umanist italian din epoca Renașterii.

A fost condamnat și ars pe rug de Inchiziție pentru concepția sa panteistă și pentru convingerea asupra infinității universului, idei considerate eretice, numele lui devenind sinonim cu cel de victimă a obscurantismului.

Giordano Bruno: „Există un principiu prim și o cauză primă, însă cunoașterea lor este extrem de dificilă. Datorită faptului că lucrurile depind de principiul prim și cauza primă, ele nu pot să nu fie raportate și la acest principiu și această cauză, dar cunoașterea unora nu duce neapărat la cunoașterea celorlalte, întrucât nu există o relație atât de directă. Principiul prim și cauza primă nu se pot deduce din cunoașterea lucrurilor dependente”.

Giordano Bruno a afirmat că... „noi nu cunoaștem universul decât într-un mod mai puțin eficient, cel al urmei, acest lucru însemnând că nu putem cunoaște substanța și esența principiului prim, Ființa absolută, putem să cunoaștem doar calitățile particulare ale substanței și accidentele. Dumnezeu este principiul prim și cauza primă, El este deasupra simțurilor și intelectului nostru, noi putem înțelege și cunoaște ceea ce este creat de El, dar nu și pe Dumnezeu în sine”.