La 18 martie 1909 a încetat din viaţă Kuzman Shapkarev

Kuzman Atanasov Shapkarev (Ohrid, 1 februarie 1834 - Sofia, 18 martie 1909) a fost colecționar, editor și promotor al folclorului macedonean.

kuzm

Tot el a fost și unul dintre primii realizatori de manuale macedonene.                                                                                             

Kuzman Shapkarev s-a născut în familia unui meșteșugar sărac, în oraşul Ohrid, la 1 februarie 1834. A absolvit școala primară, dar, din cauza sărăciei, a trebuit să renunţe la studii.

Schimbarea în viața sa a venit atunci când i s-a oferit să preia slujba de învățător a unchiului și a predat în Bitola, Ohrid, Struga, Prilep și Kukuș, în limbile greacă și bulgară. Apoi, i-a cunoscut pe Dimitria și Konstantin Miladinov. Urmând exemplul lui Dimitria Miladinov, căruia i-a devenit ginere, a început să colecționeze cântece populare și creații intelectuale. Când frații Miladinov au fost închiși, Kuzman a încercat, fără succes, să-i ajute. După moartea lor, a mers să predea, mai întâi, la Prilep și, apoi, la Kukuș.

În octombrie 1893 a plecat la Constantinopol, trimis de Exarcatul bulgar, pentru a fi redactorul unui ziar bulgar care apărea acolo.

În septembrie 1884 a plecat la Plovdiv, Rumelia de Est.

Din 1900, a devenit membru cu drepturi depline al Societății literare bulgare (redenumită ulterior Academia Bulgară de Științe).

Spre sfârșitul vieții sale, a plecat în Bulgaria.

A murit la Sofia, în 1909.

Volumul și calitatea materialului colectat fac din Shapkarev unul dintre cei mai mari colecționari de artă populară nu numai din Macedonia, ci din tot Balcaniul.