Comisia Europeană a semnat un contract pentru încă 1,8 miliarde de doze de vaccin BioNTech-Pfizer

Comisia Europeană a semnat un contract pentru încă 1,8 miliarde de doze de vaccin BioNTech-Pfizer

Comisia Europeană (CE) a semnat joi un al treilea contract cu societățile farmaceutice BioNTech și Pfizer. Prin intermediul lui se rezervă încă 1,8 miliarde de doze de vaccin pentru statele membre ale UE, în perioada cuprinsă între sfârșitul anului 2021 și 2023.

wmc vaccin covid coronavirus

Conform unui comunicat al CE, contractul va permite achiziționarea a 900 de milioane de doze de vaccin actual și de vaccin adaptat la variante, cu opțiunea de a achiziționa alte 900 de milioane de doze.

Contractul prevede ca producția de vaccinuri să se efectueze în UE și ca elementele componente esențiale să provină din UE. În plus, el prevede că, încă de la începutul disponibilității vaccinurilor în 2022, livrarea lor în UE este garantată.

De asemenea, a fost consolidată posibilitatea ca statele membre să revândă sau să doneze doze țărilor care au nevoie de ele, din afara UE sau prin intermediul mecanismului COVAX, contribuind la un acces global și echitabil la vaccin, în întreaga lume.

„Odată cu semnătura noastră, noul contract este acum în vigoare, ceea ce este o veste bună pentru lupta noastră pe termen lung în vederea protejării cetățenilor europeni împotriva virusului și a variantelor sale! Producția și livrarea în UE a până la 1,8 miliarde de doze sunt garantate. Contractele potențiale cu alți producători vor urma același model, în beneficiul tuturor”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta CE.

Contractul semnat joi cu alianța BioNTech-Pfizer va suplimenta portofoliul larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, bazat pe contractele semnate deja cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac și Moderna și cu BioNTech/Pfizer.

(sursa: Mediafax)