Germania avertizează că UE ar putea impune sancţiuni cu impact major asupra Belarusului

Guvernul Germaniei a avertizat, joi, Administraţia autoritaristă din Belarus că ar putea fi vizată de sancţiuni puternice din partea Uniunii Europene, după incidentul aerian în cursul căruia un jurnalist disident a fost arestat.

euro

Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene se consultă joi asupra acţiunilor împotriva Belarusului.

"Dacă preşedintele Aleksandr Lukaşenko nu cedează, trebuie să se aştepte la începerea unei spirale a sancţiunilor majore şi de lungă durată", a declarat ministrul german de Externe, Heiko Maas, citat de site-ul Tagesschau.de.

"Atitudinea lui Aleksandr Lukaşenko este inacceptabilă", iar Uniunea Europeană nu se va mai mulţumi cu sancţiuni care au impact minim. "Ar putea fi decise măsuri care să afecteze structura economică şi sistemul de plăţi din Belarus", a atras atenţia Heiko Maas.

Ministrul german de Externe cere eliberarea celor aproximativ 400 de deţinuţi politici din Belarus.

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au condamnat dur, în cursul reuniunii Consiliului European, atitudinea regimului din Belarus, care a forţat aterizarea unui avion pentru arestarea unui jurnalist disident, şi au exprimat susţinere pentru impunerea de noi sancţiuni.

Şi Administraţia Joseph Biden a criticat vehement regimul Aleksandr Lukaşenko. Statele Unite se consultă cu NATO şi Uniunea Europeană pentru a stabili acţiuni contra Belarusului.

Pe fondul criticilor internaţionale, preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a justificat, miercuri, arestarea jurnalistului disident şi a acuzat Occidentul de lansarea unui război hibrid împotriva Administraţiei de la Minsk.

Un avion al companiei Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost forţat să aterizeze duminică după-amiază în capitala Belarusului. Decizia de aterizare a fost luată în contextul unei ameninţări cu bombă. Un activist al opoziţiei din Belarus, Raman Pratasevich, şi partenera lui, Sofia Sapega, au fost reţinuţi imediat după aterizarea avionului la Minsk, iar ulterior au fost plasaţi în arest preventiv.

(sursa: Mediafax)