BioNTech a depăşit estimările specialiştilor pentru vânzările de vaccinuri, compania înregistrând profituri de aproape 2,8 miliarde de euro, mulţumită cererii în creştere pentru vaccinul anti coronavirus, relatează Financial Times.
Grupul german de biotehnologie a declarat că se aşteaptă ca veniturile pe întregul an de pe urma vaccinurilor dezvoltate în comun cu firma Pfizer să fie de aproximativ 15,9 miliarde de euro, cu mult peste o prognoză anterioară de 12,4 miliarde de euro.
BioNTech a declarat că până pe 21 iulie a semnat contracte pentru livrarea a 2,2 miliarde de doze pentru anul acesta, alături de peste 1 miliard de doze alocate pentru 2022. Compania se aşteapta ca, ulterior, capacitatea anuală de producţie să ajungă la 3 miliarde de doze până la sfârşitul anului.
„Noi şi partenerul nostru Pfizer am depăşit suma de un miliard de doze de vaccin anti COVID-19 livrate la nivel mondial”, a declarat Ugur Sahin, director executiv şi co-fondator al companiei. „Suntem mândri că am atins această mare etapă după doar şase luni şi că am putut ajuta oamenii mulţumită tehnologiei noastre”, mai menţionează sursa citată.
BioNTech/ Pfizer şi grupul american Moderna sunt singurele două firme care fabrică vaccinuri pe bază de mesager ARN. Acesta oferă celulelor instrucţiuni genetice pentru a produce proteine virale.
Cererea de vaccinuri cu ARN mesager din partea naţiunilor bogate a crescut mulţumită studiilor ce demonstrează a fi semnificativ mai eficiente decât vaccinurile rivale care conţin fie proteine virale, fie virus atenuat.
Profiturile BioNTech în prima jumătate a anului au atins 3,9 miliarde de euro, faţă de pierderile de 142 de milioane de euro din 2020. Veniturile din vaccin, care urmează să devină unul dintre cele mai bine vândute medicamente din lume, sunt împărţite cu Pfizer.
Acţiunile companiei au crescut de patru ori în ultimul an, lucru care facilitează implicarea în alte cercetări medicale.
Startup-ul din Mainz a raportat că inteţionează să investească între 950 şi 1,5 miliarde de euro în cercetare medicală în cea de-a doua jumătate a anului.
Printre priorităţile sale de top se vor afla cercetările oncologice. De asemenea, compania a promis să aloce resurse pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva malariei şi tuberculozei.
BioNTech şi Pfizer se aşteaptă ca, anul viitor, capacitatea de producţie să atingă 4 miliarde de doze. Cele două companii şi-au continuat cercetările cu privire la un vaccin pe bază de ARN mesager pentru gripă, iar BioNTech a declarat că studiile pe oameni vor începe în trimestrul următor.
Pe măsură ce vaccinurile BioNTech/Pfizer încep să fie administrate copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, compania germană a anunţat că plănuieşte testarea şi în alte grupuri, cum ar fi copiii sub 12 ani şi femeile însărcinate. Cererea pentru cea de-a treia doză este, de asemenea, în creştere, în ciuda solicitărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a acorda prioritate ţărilor mai sărace pentru a primi vaccinul.
Pfizer şi BioNTech, alături de alţi producători de vaccin anti COVID-19, s-au confruntat cu critici grele din partea ţărilor în curs de dezvoltare şi a grupurilor de ajutor care au solicitat ridicarea brevetelor pentru ca vaccinul să fie produs în cantităţi mai mari. Sahin a respins ideea pe motiv că ar putea afecta calitatea produsului. Directorul executiv al Pfizer, Alber Bourla, a susţinut că o asemenea măsură ar înăbuşi inovaţia ştiinţifică.
Companiile au încercat să atenueze îngrijorările promiţând să sporească accesul la vaccin şi să investească în producţia acestora în regiuni precum Africa, unde luna trecută Pfizer şi BioNTech au anunţat planul de a dezvolta o instalaţie de vaccinare în Cape Town.
„Pentru a combate în continuare pandemia, extindem oferta de vaccin COVID-19 către peste 100 de ţări şi regiuni din întreaga lume, inclusiv pentru ţările cu venituri mici şi medii”, a spus Sahin, potrivit sursei citate.
(sursa: Mediafax)