UE anunță un acord cu Pfizer și alții pentru a rezerva vaccinuri pentru o viitoare pandemie

Comisia Europeană a încheiat un contract cu Pfizer și cu mai multe companii europene pentru a rezerva capacitatea de a produce până la 325 de milioane de vaccinuri pe an în cazul unei viitoare urgențe sanitare mondiale, a anunțat vineri Comisia, citată de Reuters.

FS vaccin

Acordul, raportat pentru prima dată de Reuters la începutul zilei, acoperă vaccinurile pe bază de ARNm, vectori și proteine și nu are legătură cu acordurile existente privind vaccinul COVID-19 între UE și producătorii de vaccinuri, inclusiv Pfizer.

Comisia Europeană a declarat într-o declarație în care a anunțat acordul că pandemia COVID a arătat că Europa trebuie să fie mai bine pregătită pentru viitoarele urgențe sanitare.

Acordul garantează că societățile sunt pregătite „să răspundă la o criză”, menținându-și instalațiile la zi și monitorizându-și lanțurile de aprovizionare, „inclusiv prin constituirea de stocuri, dacă este necesar”, a precizat Comisia. În cazul în care este declarată o nouă urgență de sănătate publică, companiile „vor începe rapid producția”, a precizat Comisia.

Dar activiștii pentru echitate în materie de vaccinuri au declarat că UE riscă să repete ceea ce Organizația Mondială a Sănătății a numit „apartheidul vaccinurilor” în timpul COVID-19.

„După o pandemie în care țările în curs de dezvoltare au fost trimise la coada pentru vaccinuri și tratamente, UE și companiile farmaceutice par să plănuiască să o ia de la capăt la următoarea criză de sănătate”, a declarat Mohga Kamal-Yanni, co-lider politic pentru Alianța Populară pentru Vaccinuri.

Comisia a selectat fabricile Pfizer din Irlanda și Belgia pentru a rezerva capacitatea de a produce vaccinuri cu ARNm. Aceasta a selectat companiile spaniole Reig Jofre și Laboratorios Hipra SA pentru a rezerva capacități pentru vaccinuri pe bază de proteine și Bilthoven Biologicals B.V. din Țările de Jos pentru vaccinuri pe bază de vectori. Niciuna dintre companii nu a răspuns comentariilor solicitate.

Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat guvernele și producătorii să rezerve până la 20% din orice teste, vaccinuri sau tratamente pentru ca agenția mondială să le distribuie în țările mai sărace, pentru a evita repetarea „eșecului catastrofal” din timpul pandemiei COVID, potrivit unui proiect de acord global privind pandemia, aflat în prezent în discuție.

(sursa: Mediafax)