Se împlinesc 2376 de ani de la nașterea lui Alexandru cel Mare

Azi se împlinesc 2376 de ani de la nașterea lui Alexandru Macedon (al III-lea), cunoscut şi sub numele de Alexandru cel Mare.

Al. Macedon

Alexandru cel Mare (Alexandru al III-lea al Macedoniei, sau Alexandros III Philippou Makedonon), rege al Macedoniei (336 î.Hr. – 323 î.Hr.), a fost unul dintre primii mari strategi și conducători militari din istorie. Cuceririle sale spectaculoase i-au făcut pe macedoneni stăpâni ai Orientului Apropiat. La moartea sa, la vârsta de 32 de ani, Alexandru era stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată, contribuind substanțial la răspândirea civilizației elenistice în întreaga lume.

Nimic nu stătea în calea sa. Soldaţii inamici erau ucişi, oraşele care îi rezistau erau rase de pe faţa pământului, iar locuitorii acestora erau masacraţi. Pe de altă parte, lumea nu-l cunoaşte doar drept războinic cuceritor, ci şi drept clăditorul unei noi lumi, care a stat la baza civilizaţiei moderne. La numai 16 ani, Alexandru a învins, în prima bătălie. La 20 de ani a ajuns rege al Macedoniei, iar la 30 de ani a devenit cuceritorul orientului”. (historia.ro)

Asociaţia Macedonenilor din România marchează, în fiecare an, această dată importantă din istoria Macedoniei, ca pe o legătură intrinsecă între trecut şi viitor:

Ca să privești cu încredere spre viitor, trebuie să privești cu respect spre trecut. Să ne respectăm trecutul, să-i respectăm pe cei care au scris istorie pentru noi și pentru întreaga omenire”.