Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente anunţă punerea pe piaţă a Euthyrox 100 mcg din import paralel

Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente (ADEM) anunţă punerea pe piaţă a Euthyrox 100 mcg din import paralel, pentru atenuarea lipsei medicamentului originar distribuit direct.

euthyrox

"Pentru a răspunde cererii crescute a pacienţilor privind medicamentul Euthyrox 100 mcg comprimate, pe bază de levotiroxină, pentru tratarea unor boli tiroidiene, companiile membre ADEM s-au implicat activ, începând cu luna martie a acestui an, în colaborare cu autorităţile competente (ANMDMR şi Ministerul Sănătăţii) şi cu asociaţii de pacienţi (APAA şi COPAC), pentru a completa, prin import paralel, cantităţile puse pe piaţă de producător, astfel încât un număr cât mai mare de pacienţi să poată avea acces la acest medicament esenţial.

Noua formulare a Euthyrox comprimate - fără lactoză - este disponibilă din 2019 în 21 de state europene iar din octombrie 2019 şi în România. Pacienţii şi farmaciile au început a percepe discontinuităţi în aprovizionare cu acest medicament din martie 2020, pacienţii cu boli tiroidiene fiind afectaţi şi în prezent de această lipsă, cu toate că producătorul a suplimentat cantităţile livrate în mod obişnuit", anunţă reprezentanţii Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente, într-un comunicat de presă.

O cantitate de aproximativ 25.000 de cutii a 50 de comprimate vor fi importate paralel în România în următoarea perioadă, primele cantităţi urmând a fi distribuite în farmacii începând cu 28 septembrie 2020.

"Aceste cantităţi vor asigura necesarul pe 3 luni a 12.500 de pacienţi sau pe o lună a 37,500 de pacienţi. Precizăm că medicamentele importate paralel nu sunt compensate în România, spre deosebire de alte state europene, prin urmare Euthyrox din import paralel va putea fi achiziţionat din farmacii doar la preţ cu amănuntul, nedecontat de stat. Având în vedere faptul că o cutie cu 50 de comprimate asigură tratamentul unui pacient pe o durată de 1,5 luni, rugăm pacienţii să nu achiziţioneze cantităţi mai mari decât necesarul pe maxim 3 luni, astfel încât cantităţile totale disponibile în piaţă, atât de Euthyrox 100 mcg formula fără lactoză, cutii a 100 de comprimate, distribuită direct de producător cât şi Euthyrox 100 mcg formula cu lactoză, importată paralel, cutii a 50 de comprimate, să poată fi distribuite către cât mai mulţi pacienţi. Pentru a evita orice confuzie în rândul pacienţilor în cauză şi având în vedere riscul de dezechilibre tiroidiene şi reacţii adverse asociate tranziţiei de la formularea nouă comercializată în prezent în România (fără lactoză) la cea veche (cu lactoză) din import paralel şi/sau invers, o comunicare adecvată către profesioniştii din domeniul sănătăţii şi pacienţi va fi publicată pe site-ul ANMDMR, la secţiunea Anunţuri medicamente de uz uman, va fi transmisă Colegiului Medicilor din România, Societăţii Române de Endocrinologie iar o fişă de informare a pacientului va însoţi fiecare cutie de Euthyrox 100 mcg ce va fi eliberată din farmacii către pacienţi", mai arată sursa citată.

Pacienţii vor administra în acelaşi mod ambele formule dar cei cu cancer tiroidian, cu boală cardiovasculară, femeile gravide, copiii şi vârstnicii trebuie să acorde o atenţie deosebită la schimbarea de pe o formulă pe alta.

Distribuţia paralelă este parte integrantă a lanţului de distribuţie european şi orice interdicţie a României sau a oricărui alt stat membru european poate afecta în lanţ mai multe pieţe europene, prejudiciind grav, pe termen scurt, mediu şi lung, disponibilitatea medicamentelor şi implicit sănătatea publică. Totodată, interzicerea exportului dar şi a importului paralel pe perioada crizelor majore precum cea actuală poate conduce la creşteri semnificative ale preţurilor acestora în UE şi implicit în România, în viitorul apropiat şi limitează alternativele de aprovizionare a pieţei naţionale. Subliniem încă o dată, în acest context, necesitatea compensării medicamentelor importate paralel, în special a celor esenţiale cu risc de discontinuitate, în vederea facilitării unui acces mai crescut al pacienţilor la terapiile lor.