Șeful ISJ Dolj reacționează, într-un final, cu privire la cazarea olimpicilor

Inspectorul general al ISJ Dolj, Daniel Ion, a menționat, în legătura cu situația olimpicilor cazați la Colegiul „Gheorghe Chițu” din Craiova, că, în zilele desfășurării competiției, nimeni nu a făcut nicio plângere cu privire la condițiile de cazare și masă, fapt pentru care organizatorii nu au avut ce măsuri să ia.

conditii camin olimpici 820x547

Șeful ISJ Dolj, Daniel Ion, a reacționat abia miercuri la cele semnalate încă de luni în spațiul public, explicând că au ales acest liceu pentru că elevii aveau de parcurs o distanță mică până unde susțineau competiția școlară.

Noi am organizat două olimpiade: Olimpiada Națională de Tehnologie și Aplicații Practice, la care au participat 170 de elevi, 45 de profesori însoțitori și 30 de membri ai Comisiei Naționale, și Olimpiada Națională de Limba Franceză cu 270 de elevi participanți, 45 de profesori însoțitori și 45 de membri ai Comisiei Naționale. Elevii de la Olimpiada Națională de Limba Franceză au fost cazați în patru locații: Liceul Tehnologic „C. D. Nenițescu”, Colegiul Național „Elena Cuza”, Colegiului Național Economic „Gheorghe Chițu” și un hotel.

Rațiunea pentru care noi am ales aceste locații a fost legată strict de distanța parcursă de la locul de cazare către locurile în care se desfășurau probele de examen, în speță Colegiul „Elena Cuza”. Am gândit lucrurile în așa fel încât să nu-i dispersăm foarte mult pentru a fi grupați într-un singur loc. Inițial, la Colegiul Economic au fost alocate 80 de locuri de cazare pe care le-am suplimentat cu încă 45. Pe acestea le aveam rezervă în situația în care veneau refugiați din Ucraina.

Într-adevăr, condițiile de cazare n-au fost printre cele mai bune, în sensul că este un cămin care nu e renovat, mobilierul este vechi, însă urma să intre în renovare. A fost foarte important că aveam cantina acolo, iar distanța de la Economic la Cuza este una foarte mică. Au fost peste 30 de profesori de limba franceză voluntari care au preluat elevii, i-au îndrumat, au participat cu ei la mai multe ateliere de dezoltare personală”, a explicat Daniel Ion.

Despre situația de la „Economic”, șeful ISJ Dolj spune că a fost punctuală și că dacă elevii ar fi vorbit atunci despre condițiile de cazare, se rezolva problema.

Să știți că per ansamblu condițiile de cazare n-au fost dezastruoase. Au fost punctuale, niște situații întâlnite, relatate în presă. Noi, de la Inspectoratul Școlar, nu am fost informați, și nici cei din comisia de organizare privind condițiile de cazare. Noi am fost deschiși de fiecare dată. Am primit un telefon cum că apa caldă și căldura nu se ridică la standardele cerute, imediat am reparat lucrurile. De asemenea, dacă primeam vreo sesizare verbală sau scrisă în acea perioadă cu siguranță interveneam pe loc. Au și camere de rezervă în care puteau fi cazați cei care n-au fost mulțumiți de condițiile respective. Aveam și alte unități unde puteam să mergem dar nu am fost sesizați asupra acestor aspecte. Noi în presă am văzut ce au postat copiii. Dacă noi eram sesizați pe loc, cu siguranță rezolvam problemele”, a conchis Daniel Ion.

Ministrul Educației a aflat și el despre situația din Craiova, solicitând o analiză a acestor cazuri și menționând că în funcție de concluzii se vor lua și măsurile ce se impun. Cîmpeanu dă vina pe decizia managerială pe care o consideră ca fiind greșită.