Au fost publicate noile criterii de acordare a burselor școlare

Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial ordinul care prevede noile criterii de acordare a burselor pentru elevi în anul şcolar 2022-2023.

elevi banci

Potrivit ordinului de ministru care reglementează condiţiile de acordare a burselor, elevii de clasa a V-a nu vor mai beneficia de burse de merit. Aceasta se acorda până acum pe baza mediei din semestrul al II-lea, însă anul acesta anul școlar este împărțit altfel, pe module, nu pe semestre.

Din această cauză, bursa de merit este acordată doar elevilor din clasele VI-XII, din școlile de stat, prevede ordinul ministrului Educației, potrivit edupedu.ro. 

Şi elevii de liceu din mediul rural care învaţă în altă localitate îşi pierd bursele sociale anul acesta. Reprezentanții Ministerului Educației ar fi invocat lipsa banilor.

În urmă cu câteva zile, Consiliul Național al Elevilor a acuzat Ministerul Educației că nu a transmis public modificările criteriilor de acordare a burselor și a semnalat că se produce o inechitate pentru elevii care nu mai beneficiază de bursă socială dacă învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu.

De asemenea, şi Avocatul Poporului critică eliminarea burselor sociale acordate elevilor de liceu din mediul rural care învaţă în altă localitate.

Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiți să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituție de învățământ. Mai mult, ea a nu fost anunțată public de Ministerul Educației, astfel cum acesta avea obligația legală potrivit dispozițiilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată”, a transmis Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.