Manuale şcolare de proastă calitate înseamnă educaţie de proastă calitate!

Atunci când ne întrebăm de ce elevii şi, apoi, studenţii, au un nivel de cultură scăzut, trebuie căutate cauzele acestei slabe pregătiri.

Manual Comunicare

După părerea mea, în primul rând este vorba de calitatea mediocră şi submediocră a manualelor şcolare. De aici se formează gustul pentru citit şi, mai ales, acesta este momentul în care un copil poate înţelege corect, sau greşit, ce înseamnă o poezie, sau un text literar, în general? Dacă exemplele din manuale sunt de proastă calitate, aceasta va fi, pe viitor, şi calitatea pregătirii sale pentru viaţă.

În manualul „Comunicare în limba română – Partea a doua”, pentru clasa a II-a, autori Iliana Dumitrescu şi Nicoleta Ciobanu, Editura CD PRESS, aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, am găsit, la pagina 58, aşa-numita poezie intitulată „Tata mare, barbă mare”, de Marin Constantin.

Tata mare

Cine o fi poetul ăsta lu peşte şi cum au ajuns producţiile lui aşa-zis literare într-un manual, ca să le otrăvească gustul copiilor pentru poezie(?!) – nu ştiu, dar, cu siguranţă că a încasat bani frumoşi, ca drepturi de autor, pentru această inepţie, pe care o puteţi lectura din imaginea ataşată.

Dacă ar fi numai de râs, ar fi bine, dar e deja mai mult spre plâns şi spre... compătimirea copiilor care sunt nevoiţi să înveţe un text penibil, cu pretenţii de poezie educativă.