Școala și munca la distanță au dus România pe primul loc la importul de laptopuri în UE

SARS-CoV-2 a pus stop socializării în mod direct. Așadar, fie că lucrează, învață sau folosesc internetul în scopul de a comunica cu cei dragi, mulți români și-au achiziționat computere, pentru a-și ușura munca. 
laptop 3
Precum și în anul trecut, în acest an principala țară de import este China, reprezentând aproximativ 90% din importul total de laptopuri. De la 12,1 miliarde de euro în primele 7 luni ale anului 2019, China a încasat în 2020, 14,4 miliarde de euro.
Pentru protecția personală și a celor din jur, oamenii s-au bazat pe întâlnirile virtuale, fiind nevoiți să lucreze sau să studieze de acasă.
"În urma situației generate de pandemie am fost nevoită să achiziționez un laptop. Înainte de acest moment telefonul mobil a fost principalul dispozitiv pe care l-am folosit pentru îndeplinirea activităților didactice. Pentru cursurile online telefonul era total ineficient. Aveam nevoie de un ecran mai mare, acces la tastatură, dar și de un device ce deține o cameră și un microfon, așa că am optat pentru laptop.", ne spune Alexandra Zamfir, studentă în anul 3 la Facultatea de Medicină și Farmacie din Craiova.
"Fiind educatoare, trebuie să predau uneori. Aveam nevoie să îmi desfășor cursurile într-un mod mult mai practic și lejer. Și realizarea proiectelor era o problema pentru mine, acesta fiind al  doilea motiv pentru care am ales să achizitionez un laptop. În același timp, sunt și  studentă, iar acum participarea la cursurile online este mult mai eficientă.", susține Raluca Balaci, studentă la Universitatea din Craiova. 

Sorin Mierlea,  presedinte InfoCons, subliniaza drepturile pe care cumpărătorul le are: “Este foarte important ca un consumator să știe că la achiziționarea unui produs electronic aceștia beneficiază de o garanție legală de minim 2 ani. Totodată, unii agenți economici pot oferi consumatorilor gratuit sau contra unei sume și o garanție comercială. În condițiile în care produsul nu arată sau nu funcționează conform descrierii, puteți solicita repararea sau înlocuirea produsului fără a necesita costuri suplimentare, responsabilitatea fiind în sarcina vânzătorului".

În nouă țări importurile au crescut cu 20%-30%, iar în alte nouă, cu 10%-20%. În șase țări, creșterea a fost între 2% și 10%, în timp ce doar în Estonia importurile au scăzut ușor.