Bani europeni pentru SCJU Craiova. Un nou contract semnat pentru gestionarea crizei Covid

Un nou contract de finanțare din fonduri europene, în beneficiul Spitalului Clinic Județean Craiova, a fost semnat în data de 13 octombrie. Unitatea medicală, în baza acestui contract, va implementa Proiectul „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID 19 de către SCJUC”. 

spital judetean craiova 190621

Potrivit reprezentanților SCJU Craiova, contractul are o valoare de 15.715.692 lei (3.224.790 euro).

Investiția va fi realizată tot în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare - POIM/819/9/1: „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”, apel cu o alocare totală de 350 milioane euro, deschis în perioada 15 mai – 30 septembrie 2020.

Obiectivul general al proiectului este asigurarea unei capacități adecvate de îngrijire și tratament a pacienților infectați cu COVID-19 și de gestionare a crizei sanitare COVID-19.

Fondurile europene în valoare de peste trei milioane de euro vor fi alocate pentru dotarea SCJUC cu întregul set de echipamente de protecție specifice activității medicale în condițiile speciale impuse de pandemia de Covid-19: măști chirurgicale în trei straturi, măști FFP2 cu supapă, Măști FFP3 cu supapă, Mănuși din Nitril pentru Extra-protecție, Mănuși de examinare, Ochelari de protecție, Combinezoane, Seturi Costum Spital de unică folosință, Seturi Pijamale de unică folosință, Seturi Lenjerie de pat de unică folosință, substanțe speciale pentru dezinfectarea și igienizarea spațiilor medicale și saloanelor în care sunt internați pacienții etc”, se arată într-un comunicat de presă al SCJU Craiova.

Aceste fonduri permit și efectuarea unor economii în bugetul spitalului și, astfel ,se vor cumpăra medicamente și alte materiale necesare.

Alocarea a peste trei milioane de euro în implementarea Proiectului „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID 19 de către SCJUC” va contribui la degrevarea bugetului SCJUC si cheltuirea unor sume foarte mari pentru echiparea celor peste 3.700 de angajați ai instituției cu echipamentele de protecție necesare în actuala situație de criză sanitară provocată de Covid-19. Fondurile astfel economisite vor fi reorientate spre achiziționarea de medicamente și alte materiale sanitare necesare funcționării instituției la parametrii ceruți de criza sanitară”, se mai arată în comunicat.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova a obținut această finanțare din fonduri europene, în contextul în care SCJUC este spital suport Covid-19 pentru specialități unice la nivel regional. Conform Planului Alb intocmit de Direcția pentru Sănătate Publică Dolj pentru organizarea sistemului spitalicesc din judeţul Dolj, în contextul pandemiei COVID-19, SCJUC este spital suport Covid pentru secţii cu profil unic în judeţul Dolj și pentru urgenţele medico-chirurgicale majore, care necesită suport vital la pacienţii COVID-19 sau suspecţi COVID-19.