Videoconferinţă între miniştrii de Externe ai României şi Danemarcei

Videoconferinţă între miniştrii de Externe ai României şi Danemarcei

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut consultări, în format videoconferință, cu omologul danez Jeppe Kofod.

kofod

Agenda discuției a cuprins teme de actualitate de pe agenda bilaterală, europeană, regională și internațională.

Cei doi oficiali au exprimat interesul pentru aprofundarea cooperării pentru dinamizarea dialogului bilateral politico-diplomatic și sectorial.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu:

  • a subliniat necesitatea dezvoltării, în continuare, a cooperării economice între cele două state, constatând că există un bun potențial, evidențiat de faptul că, anul trecut, în ciuda condițiilor restrictive generate de pandemie, schimburile comerciale au crescut;
  • a exprimat interesul pentru intensificarea cooperării sectoriale, în domenii precum IT, amenințări hibride și securitate cibernetică, inclusiv în baza oportunităților oferite de către găzduirea la #București a noului Centru Cyber al UE.

Dialogul a prilejuit un schimb aprofundat de opinii asupra stadiului și perspectivelor cooperării dintre cele două state, la nivelul Uniunii Europene.

Șeful diplomației române:

  • a pledat pentru consolidarea rezilienței strategice la nivelul Uniunii, fiind convenită coordonarea celor două state în promovarea acestui concept, precum și în procesul de elaborare a Busolei Strategice a UE;
  • a argumentat în sensul coordonării aprofundate a statelor membre cu partenerii care împărtășesc aceleași valori cu UE, mai ales cu SUA, precum și al reducerii dependenței de statele care nu fac parte din aceeași comunitate transatlantică de valori şi de securitate – poziție împărtășită de omologul danez.

În acest context, cei doi miniștri au convenit asupra coordonării acțiunii celor două state pentru consolidarea relației transatlantice, pe care ambele state o susțin ferm, în contextul noii Administrații de la Washington.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu:

  • a prezentat, în acest cadru, valoarea adăugată a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, pe care România îl va găzdui la București, inițiativă apreciată de omologul danez, și a adresat invitația ca experți danezi să se alăture acestei platforme menite se promoveze abordări și soluții comune în acest domeniu;
  • a prezentat evaluarea României cu privire la situația din Republica Moldova și a evidențiat importanța susținerii politice, la nivel european și internațional, pentru programul de reforme structurale democratice promovat de Președintele Maia Sandu și pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova, conform așteptărilor legitime ale cetățenilor;
  • a informat, în acest context, despre sprijinul constant și substanțial pe care România îl oferă cetățenilor din Republica Moldova, inclusiv pachetul de asistență anunțat de Președintele României, Klaus Iohannis, la Chișinău, în decembrie 2020, precum și proiectele bilaterale strategice de interconectare.

Ministrul Jeppe Kofod a exprimat aprecierea autorităților daneze pentru performanța campaniei de vaccinare în România, precum și pentru solidaritatea pe care a demonstrat-o România față de Republica Moldova în contextul crizei sanitare, inclusiv prin folosirea mecanismelor existente la nivelul UE, prin angajamentul țării noastre de a dona 200.000 de doze de vaccin anti-Covid Republicii Moldova, din care au fost deja livrate recent 21.600 de doze, complementar sprijinului cu echipamente medicale oferite anterior, în luna februarie, în valoare de 2,3 milioane de euro. De asemenea, a împărtășit prioritatea susținerii procesului de reforme democratice în Republica Moldova.

Cei doi demnitari au examinat și principalele evoluții legate de Parteneriatul Estic (PaE) și conflictele prelungite din Vecinătatea Estică a UE.

Ministrul Bogdan Aurescu și ministrul Jeppe Kofod au exprimat speranța că Summit-ul PaE de anul acesta va putea fi organizat cât mai curând și că va avea rezultate substanțiale, oferind PaE o nouă dinamică, mai inovativă, inclusiv prin mecanisme și instrumente consolidate pentru reformă și apropiere de UE a statelor partenere. Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat, de asemenea, necesitatea unei viziuni pe termen lung a PaE și necesitatea unei proiecții realiste pentru perioada post-2020.

Totodată, șeful diplomației române a reamintit propunerea sa, susținută de alți 10 miniștri de externe din state membre UE și înaintată la 19 noiembrie 2020, de includere pe agenda Consiliului Afacerilor Externe a subiectului conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică, în vederea promovării unui rol mai pregnant al UE pentru dezvoltarea unor instrumente care să conducă la soluționarea acestor conflicte.

Cei doi șefi ai diplomațiilor au fost de acord că UE trebuie să mențină subiectul pe agenda de priorități și au exprimat speranța că acesta va putea fi aprofundat cât mai curând în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe ai UE.

Cei doi miniștri au avut, totodată, un schimb de opinii despre situația din Belarus și au agreat cooperarea apropiată în ceea ce privește stoparea încălcării drepturilor omului, tragerea la răspundere a celor vinovați de abuzuri, precum și susținerea fermă pentru societatea civilă din Belarus și pentru mass-media independente. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a amintit inițiativa recentă a României prin care au fost acordate 100 de burse pentru studenții din Belarus, precum și contribuția oferită, anul trecut, prin European Endowment for Democracy, în beneficiul societății civile și a jurnalismului independent din Belarus, în valoare de 100 000 de euro.

Cu referire la evoluțiile în context COVID-19, discuțiile au relevat interesul celor două părți pentru conjugarea eforturilor, la nivel european, în direcția gestionării eficiente a consecințelor pandemiei actuale. Ministrul român a exprimat susținerea României pentru măsuri la nivel UE care să asigure accelerarea procesului vaccinării anti-Covid la nivel comunitar, precum și pentru acțiuni de solidaritate ale UE cu state terțe, în special din rândul partenerilor estici și din regiunea Balcanilor de Vest, în ceea ce privește furnizarea de vaccinuri anti-COVID.

Cei doi miniștri au discutat și alte aspecte ale cooperării bilaterale și au agreat realizarea unei vizite bilaterale, la București sau la Copenhaga, de îndată ce condițiile epidemiologice vor permite.