Proiect: Jandarmii vor putea controla mașinile care transportă lemne

Jandarmeria Română va putea opri în trafic și controla, șoferii de mașini, tractoare agricole sau forestiere care transportă material lemnos, potrivit unui proiect legislativ al USR PLUS: „Nu e vorba numai de păduri, ci și de Siguranța Națională”

furt lemne

„Jandarmeria Română reprezintă o parte din soluția pe care România trebuie să și-o asume pentru protejarea pădurilor țării. Dacă până acum nu am avut un cadru legal, am ajuns în momentul în care îl vom reglementa, prin acest proiect de lege. Împreună cu Adrian Giurgiu, colegul meu din Comisia de Mediu, am inițiat acest proiect legislativ. Pentru că nu e vorba numai de pădurile României, este vorba și de Siguranța Națională, este vorba și de Ordinea Publică. Jandarmeria Română va putea opri în trafic și controla, în condițiile legii, conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere care transportă material lemnos. Această instituție va putea avea un rol esențial în stoparea mafiei lemnului”, anunță vicepreședitele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Bogdan Rodeanu.

El apreciază că este o propunere care ar apăra pădurea, care ar rezolva lacunele legale și care ar reduce furtul.

„Ne dorim implicarea directă a Jandarmeriei Române, alături de echipajele Gărzii Forestiere sau ale Poliției Rutiere, în monitorizarea și verificarea transportului de masă lemnoasă. Hoții de lemn sunt dependenți de un mijoc de transport: nu ar mai există defrișări și tăieri ilegale dacă transportul este blocat și de jandarmi, dacă sunt comparate și verificate actele încărcăturii și ale transportatorului. Defrișări ilegale, transport ilegal de lemn, mafia lemnului: sunt sintagme pe care le auzim zilnic, indiferent de locație, indiferent de proteste, de sesizări, de petiții sau de probele video care demonstrează furtul. Pe ascuns sau nu, cu acte atent lucrate care mușamalizează infracțiunea, furtul rămâne furt, iar pădurea se transformă în cioate”, adaugă Rodeanu.

Potrivit deputatului USR PLUS, de cele mai multe ori, sancțiunile sunt „trecute cu vederea”, aplicarea legii se lasă așteptată ani buni, autoritățile se declară depășite de problemă, iar controalele sunt „de suprafață” sau inexistente.

„Da, există diverse mijloace pentru a stopa furtul (SUMAL 2.0, Inspectorul Pădurilor, Radarul Pădurilor etc.), dar verificările nu sunt nici suficiente, nici eficiente și nici nu funcționează la capacitate maximă. Este nevoie de un cadru integrat de control în care să participe mai multe instituții cu activitate relevantă în domeniul siguranței publice. Prin controalele de trafic ce pot fi făcute și de către jandarmi, documentele ar fi atent verificate, faptele penale ar fi sancționate, furtul de lemn ar fi redus, iar <afaceriștii> drujbei ar fi descurajați. E mult? E puțin? Vom vedea. Dar pandemia ne-a învățat să ne gestionăm mai bine resursele de care dispunem. Avem nevoie de echipamente operaționale, personal implicat și asumare față de prioritățile naționale, pentru a pune pe picioare această contramăsură și a-i opri pe cei care taie, neautorizat, pădurile României. Și da, le avem. Trebuie doar să le oferim și cadrul legal pentru a funcționa. De asemenea, discuțiile pe care le avem cu celelalte partide reprezintă semnături în plus. De aceea, vom continua, vom depune proiectul, îl vom susține și îl vom transforma din propunere, în lege”, conchide Bogdan Rodeanu

(sursa: Mediafax)