Produsul Intern Brut a crescut cu 1,8% în trimestrul doi al anului 2021

Produsul Intern Brut a crescut cu 1,8% în trimestrul doi al anului 2021

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 1,8% în trimestrul al doilea al anului, față de primul trimestru din 2021, arată datele estimative publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS)

bani

PIB-ul a crescut cu 1,8% în trimestrul doi al anului, față de primul trimestru din 2021.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, PIB-ul a înregistrat o creștere de 13%, arată datele estimative publicate de INS.

În semestrul întâi din 2021, comparativ cu semestrul întâi din 2020, PIB-ul a crescut cu 6,2%.

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul al doilea din 2021 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul întâi din 2021. Astfel, rezultatele trimestrului întâi 2021, comparativ cu trimestrul patru din 2020, au fost revizuite de la 102,9% la 102,5% . Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană.

„Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi (marți - n.r.) vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, arată INS.

(sursa: Mediafax)