Mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine: protestul angajații sectorului de asistență socială dezvăluie paradoxul creșterilor salariale

Marți, 20 februarie 2024, începând cu ora 10:00, angajații sectorului de asistență socială vor organiza un protest în fața sediului Ministerului Muncii și Solidarității Sociale din București, exprimându-și nemulțumirile legate de condițiile lor salariale.

salarii functionari publici bani

Această mișcare vine ca răspuns la recenta majorare a salariilor de bază cu 5%, o schimbare care, contrar așteptărilor, a condus la scăderea veniturilor nete pentru mulți dintre acești lucrători. Creșterile nominale par să aibă talentul nefericit de a se transforma în descreșteri nete, demonstrând că, uneori, a primi mai mult înseamnă, de fapt, a avea mai puțin.

Federația Națională Sindicală „Pro.Asist” din domeniul Asistenței Sociale și Protecției Copilului, care servește ca voce reprezentativă pentru această categorie profesională, a inițiat aceste proteste datorită inacțiunii guvernamentale în fața dificultăților cu care se confruntă angajații din acest sector.

Conform declarațiilor federației, majoritatea angajaților din asistența socială, fără distincție de vechime, se confruntă cu dificultăți financiare semnificative. În decembrie 2023, aproape 70% din acești lucrători primeau salariul minim pe economie. Cu toate acestea, ajustarea salarială de 5% aplicată în ianuarie 2024 a avut ca efect pierderea anumitor avantaje fiscale, rezultând într-o variație a venitului net între o pierdere de 60 de lei și un câștig de doar 80 de lei, majoritatea înregistrând scăderi ale veniturilor.

Sindicatul subliniază că, pentru al treilea an consecutiv, nu se respectă prevederile Legii salarizării unitare nr. 153/2017. În contextul unei rate a inflației de 14,5%, această situație agravează și mai mult traiul deja precar al lucrătorilor sociali.

Federația „Pro.Asist” solicită aplicarea integrală și urgentă a Legii salarizării, insistând că respectarea articolului 12 din această lege, care se referă la recalcularea coeficienților salariali în raport cu salariul minim actual, ar asigura echitatea și ar elimina disparitățile salariale semnificative din sectorul bugetar, mai ales în domeniul asistenței sociale. Ei evidențiază pierderea gradației de vechime de către anumiți angajați, cum ar fi asistenții maternali, asistenții personali pentru persoane cu handicap grav și îngrijitorii, gradație care a fost inclusă în calculul salariului minim.

Mai mult, federația critică restricțiile privind angajările și eliminarea posturilor vacante în sectorul asistenței sociale, ceea ce compromite continuitatea serviciilor sociale oferite. Bazându-se pe recomandările instituțiilor de control din 2023, federația insistă pe necesitatea urgentă de a permite noi angajări pentru a asigura furnizarea adecvată a serviciilor sociale.