România triumfă în disputa Roșia Montană

România a obținut victorie la Tribunalul Arbitral Internațional în cazul Roșia Montană, un caz care a stârnit emoții puternice și dezbateri aprinse atât pe plan național, cât și internațional.

 wmk rosia montana mina aur

Hotărârea marchează încheierea unei dispute de lungă durată între statul român și companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey), inițiată pe baza Acordurilor cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate între România și Guvernele Canadei, respectiv al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Tribunalul a decis în favoarea României, respingând acuzațiile aduse de companiile reclamante. Mai mult, instanța a ordonat reclamanților să acopere cheltuielile de judecată suportate de România pe parcursul procedurii de arbitraj, consolidând astfel poziția țării pe scena juridică internațională.

Conform procedurilor, după emiterea hotărârii, părțile implicate au un termen de 20 de zile pentru a semnala orice informații pe care le consideră confidențiale. Ministerul Finanțelor României își exprimă dorința ca întregul document al hotărârii să fie făcut public, promovând astfel transparența și accesul la informație.

În urma acestei hotărâri, documentele și motivele care stau la baza deciziei tribunalului vor fi disponibile publicului larg pe site-ul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții, după expirarea perioadei de confidențialitate.