Fonduri Europene de 3 miliarde de EUR pentru proiecte de 5000MW energie solară și eoliană.

România a primit undă verde de la Comisia Europeană pentru o schemă ambițioasă de finanțare.

ministerulenergieifb231228

Aceasta vizează dezvoltarea proiectelor de energie solară și eoliană, cu un buget impresionant de 3 miliarde EUR, destinat producției a 5000MW de energie verde. Această inițiativă marchează cea mai mare investiție în tranziția energetică a țării până în prezent.

Fondurile, care vor fi alocate din Fondul pentru Modernizare, urmăresc să stimuleze tranziția României către o economie bazată pe energie curată. Se estimează că acest proiect va avea un impact semnificativ asupra reducerii prețurilor la energie electrică pe termen mediu și lung pentru consumatorii români, oferind în același timp un aer mai curat și o producție energetică mai eficientă.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat: „Pentru toți românii, aceste investiții înseamnă un preț mai mic al energiei electrice pe termen mediu și lung, un aer mai curat și o producție mai mare de energie. România a devenit anul trecut, după mulți ani, net exportator de energie. Și vom continua să exportăm, România consolidându-și statutul de lider regional în sectorul energetic. Mulțumesc întregii echipe care a reușit această victorie pentru România. Este un nou jalon PNRR îndeplinit și, de departe, cel mai important sprijin acordat până acum de România producției de energie verde. Am făcut un calcul rapid. În mandatul meu de ministru al energiei, am sprijinit investiții cu o valoare de peste 15 miliarde EUR în sectorul energetic românesc.

Prin intermediul contractelor pentru diferență, care vor fi stabilite după o procedură competitivă, publică și transparentă, se va asigura un preț fix pentru energia electrică produsă de aceste investiții pentru următorii 15 ani. Acest mecanism are scopul de a oferi stabilitate și predictibilitate atât producătorilor, cât și consumatorilor de energie.

Schema de sprijin propusă prevede organizarea a două runde de licitație, prima în 2024 pentru 2 GW de capacitate (1 GW solar și 1 GW eolian) și a doua în 2025, pentru restul de 3 GW (1,5 GW eolian și 1,5 GW solar). Această strategie este aliniată cu obiectivele Comisiei Europene de a facilita dezvoltarea și implementarea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon a României și la lupta împotriva schimbărilor climatice.