BILANȚ SUMBRU. Zece oameni au murit pe munte, în august

 Zece oameni au murit pe munte în luna august. Salvamontiștii au salvat aproape 800 de persoane, din care peste 200 au fost predate serviciilor SMURD, Ambulanță sau elicopterelor de salvare.

SALVAMONT

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna august a anului 2019, a celor 42 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România.

Luna august este caracterizată ca o perioadă cu activitate turistică intensă, cu un număr foarte de turiști pe munte, fapt ce a impus asigurarea asistența de salvare montană la un nivel ridicat, zilnic, un număr de 250 – 300 de salvamontiști aflându-se la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în zonele de practicare intensivă a sporturilor montane, în punctele medicale și de intervenție din cca 90 de posturi și baze salvamont.

În această perioadă, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 527 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 786 persoane, arată Salvamont.

Dintre acestea, 202 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, iar, 12 persoane, elicopterelor de salvare SMURD-IGAV.

Zece persoane au murit pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML.

În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România activează aproximativ 800 de salvatori montani atestați, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajați.

„Cunoscând specificul și numărul mare de intervenții din sezonul de vară, în toate zonele din țară în care se practică intensiv sporturile de vară, pe traseele turistice, în bazele, posturile și refugiile salvamont, serviciile salvamont vor continua să asigure efective maxime de salvatori montani, astfel încât să se reușească intervenția cu operativitate în situația producerii de accidente. Numărul mare de accidente cu care a debutat acest sezon de vară a determinat Salvamont România să tragă un semnal de alarmă și să lanseze în rândul iubitorilor de munte campania «Vara 2019- vara responsabilității pe munte», prin care se dorește reducerea numărului de accidente montane”, mai arată sursa citată.