ICCJ, îngrijorări privind impozitarea pensiilor speciale

Colegiul de conducere al ICCJ și-a manifestat îngrijorarea cu privire la modul în care a fost adoptat proiectul de modificare a Codul fiscal care vizează pensiile speciale și anunță că lipsa consultărilor reale a persoanelor care sunt vizate direct nu corespunde exigențelor în materie.

bani multi pensii speciale

„În ședința din data de 30 septembrie 2019, Colegiul de conducere al ÎCCJ și-a manifestat îngrijorarea față de procedura de adoptare a propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Lipsa unor consultări reale a tuturor categoriilor de destinatari ale căror drepturi sunt vizate în mod direct, contextul și urgența cu care se derulează procedura legislativă, lipsa unor studii de impact asupra efectelor generate de adoptarea proiectului, sunt aspecte care nu corespund unor minime exigențe în materia procedurii de modificare a legilor”, se arată într-un comunicat transmis de ÎCCJ și semnat de președintele instanței Corina Corbu.

Potrivit sursei citate, susținerea proiectului de lege exclusiv prin prisma unor argumente de natură preponderent financiar-bugetară, potrivit materialelor supuse dezbaterii publice, conduce la „soluții legislative conjuncturale, care nu au în vedere toate implicațiile pe termen lung ale unor modificări de substanță aduse drepturilor vizate de proiectul legislativ”.

Senatul a aprobat, în data de 18 septembrie, proiectul legislativ inițiat de Eugen Teodorovici privind impozitatea pensiilor speciale, care prevede impozitarea pensiilor între 7.000 și 10.000 de lei cu 30% din sumă.