PREMIERĂ NEGATIVĂ: Examenul de rezidenţiat va fi amânat! PSD dă vina pe Iohannis

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, vineri, că examenul de rezidenţiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, din cauză că nu are cine semna cele șapte ordine de ministru necesare.

sorina pintea

Sorina Pintea a declarat, vineri, că motivul amânării constă în faptul că nu are cine să semneze ordinul de examen, în condițiile în care nu există ministru la Educație.

"Ne aflăm într-o situație fără precedent. Pentru prima oară, concursul de rezidențiat este în pericol de a nu se mai desfășura, iar 5.684 de absolvenți ai promoției 2019 în medicină, medicină dentară și farmacie riscă să nu poată continua pregătirea într-o specialitate", a declarat Sorina Pintea.

Ministrul susține că instituția pe care o conduce a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere că la ministerul Educației Naționale nu a fost numit un ministru sau un ministru interimar, "suntem în imposibilitatea de a emite aceste acte normative și prin urmare, de a susține acest concurs la data de 17 noiembrie".

"Deși am sperat să nu ajungem în această situație și am sperat că vom avea un ministru al Educației în baza propunerii transmise de către premier președintelui României, iată că ne vedem nevoiți să luăm o decizie de amânare a concursului, pentru binele celor care doresc să se specializeze pentru a-și îngriji și ajuta semenii. Această situație putea fi evitată dacă omul cu cea mai mare funcție în stat ar fi înțeles sau măcar i-ar fi păsat. Jocurile politice nu trebuie să afecteze sănătatea. Sănătatea nu are culoare politică, domnule președinte!", a completat Sorina Pintea, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății.

Astfel, a fost luată decizia ca examenul de rezidențiat să aibă loc în data de 8 decembrie 2019.

PSD îl acuză pe Klaus Iohannis că 8000 de tineri absolvenți nu își vor putea da examenul de rezidențiat la timp din cauza blocajului din Guvern, prin refuzul șefului statului de a numi un ministru interimar la Educație.

„Prin refuzul de a aplica decizia Curții Constituționale și a numi un ministru interimar la Educație, Klaus Iohannis pune în pericol o generație întreagă de tineri medici care nu vor putea susține la timp examenul de rezidențiat! Pentru că nu există un ministru, ordinul privind modul de organizare a examenului de rezidențiat nu poate fi semnat. Președintele Iohannis ignoră nevoia pe care o are România de medici și servicii medicale de calitate și blochează cu bună știință accesul a 8000 de tineri absolvenți la sistemul medical”, se arată într-o postare a PSD de pe Facebook.

Și Viorica Dăncilă a revenit, vineri, cu un nou mesaj pe Facebook pentru președintele Klaus Iohannis. Premierul susține că șeful statului continuă să încalce Constituția, prin refuzul de a numi miniștrii interimari și blochează cu bună știință accesul tinerilor absolvenți la sistemul medical.

Anunțul ministrului Sănătății vine în condițiile în care, joi, viitorii medici au solicitat soluționarea crizei examenului de rezidențiat și susținerea sa la data anunțată inițial, respectiv 17 noiembrie. Federația Asociațiilor Studenților în Medicină a avertizat că lipsa actuală a unui ministru al Educației poate influența negativ desfășura în condiții optime a examenului.