Klaus Iohannis a depus jurământul pentru al doilea mandat de președinte

 Klaus Iohannis a depus, sâmbătă, la Parlament, jurământul de preşedinte al României pentru noul mandat de cinci ani. La ședință participă premierul Ludovic Orban și patriarhul Daniel.

iohannis juramant parlament 191221

”Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, este jurământul depus de Klaus Iohannis în fața parlamentarilor.

Jurământul a fost precedat de discursul președintelui CCR, Valer Dorneanu, care a prezentat hotărârea de validare a alegerilor prezidențiale.

De asemenea, patriarhul BOR, Daniel, a binecuvântat învestitura preşedintelui României.

”Preiau astăzi cu multă emoție al doilea mandat de Președinte al României. Profund onorat de încrederea care mi-a fost acordată, primesc această înaltă responsabilitate cu multă recunoștință și cu speranță în ceea ce privește viitorul României. Le mulțumesc concetățenilor noștri care au înțeles că votul constituie esența democrației și cel mai puternic instrument aflat la îndemână pentru a indica drumul pe care vrem ca țara noastră să îl parcurgă. Am rostit astăzi înaintea dumneavoastră, în fața reprezentanților aleși ai poporului, un jurământ solemn. Îmi voi dedica „toată puterea și priceperea” următorilor cinci ani pentru progresul națiunii române, însuflețit de credința că destinul românilor rezidă în forța uriașă creatoare a neamului nostru. Înțelegând pe deplin responsabilitățile constituționale, vă asigur că voi fi Președintele tuturor românilor, atât al celor care m-au votat și susținut, cât și al celor care au avut o altă opțiune", a spus Klaus Iohannis în timpul discursului ținut în Parlament, după ce a depus jurământul pentru al doilea mandat de șef al statului.

Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Constituția prevede, de asemenea, că preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedintele nou ales.

 

sursa: Mediafax