Proiectul FADING BORDERS va reprezenta România la Bienala de la Veneția

Proiectul FADING BORDERS este proiectul desemnat câștigător în urma Concursului Național pentru reprezentarea României la cea de-a 17-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia (Bienala de la Veneția), care se va desfășura în perioada 23 mai – 29 noiembrie 2020.

ministrul culturii bienala de arhitecturii

Ministerul Culturii împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România au prezentat proiectul FADING BORDERS. Acesta este proiectul desemnat câștigător în urma Concursului Național pentru reprezentarea României la cea de-a 17-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, care se va desfășura în perioada 23 mai – 29 noiembrie 2020.

La conferința de presă au fost prezenți domnul Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, domnul Mirel Taloș, Președinte interimar al Institutului Cultural Român, doamna Ileana Tureanu, Președinte al Uniunii Arhitecților din România, domnul arh. Attila Kim, Comisarul participării României la de-a 17-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură de la Veneția, doamna arh. Irina Meliță și domnul arh. Ștefan Simion, autori ai proiectului FADING BORDERS, precum și doamna arh. Ilinca Păun Constantinescu, reprezentant al proiectului Shrinking cities in Romania.

Proiectul FADING BORDERS, câștigătorul din acest an, răspunde la tema celei de-a 17-a ediții a Bienalei de Arhitectură, ”Cum vom trăi împreună?”, alegând ca temă părăsirea României de mai mult de 3,4 milioane de cetățeni în perioada 2007-2019. FADING BORDERS documentează această realitate aducând împreună două proiecte de cercetare: Plecat – care analizează fenomenul complex de conviețuire a emigranților români în  cadrul diferitelor comunități locale din Europa și Shrinking Cities – care vorbește despre declinul și contracția orașelor românești, privite ca fenomen de amploare.