Epidemie de gripă în România

Este epidemie de gripă în România, fiind raportate în toată țara peste 7.000 de cazuri de gripă clinică. În ultimele zile un copil de 1 an și 6 luni din Neamț și o femeie de 49 de ani din Mureș au murit. De la începutul sezonului sunt 18 decese confirmate cu virus gripal.

seringa vaccin

În săptămâna 27 ianuarie - 2 februarie s-a înregistrat o creștere foarte mare (de peste 99%) a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate mare.

Rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%. Se concluzionează că gripa evoluează epidemic”, se arată într-o informare a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

La nivel național s-au raportat 7.022 de cazuri de gripă clinică în toată țara, nunmărul fiind aproape dublu față de cazurile raportate săptămâna trecută.

În ultimele zile, o femeie de 49 de ani din județul Mureș, care avea și alte probleme medicale și nu era vaccinată antigripal a murit. De asemenea, un băiețel de 1 an și 6 luni din Neamț, și el cu condiții medicale preexistente și nevaccinat antigripal, a fost confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09 și a murit.

De la începutul sezonului sunt 18 decese confirmate cu virus gripal.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 171.081, cu 17.5% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (145.622) si cu 66.1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioara (102.981).

Au fost raportate 38 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 23 mai multe (de 2,5 ori mai multe) față de săptămâna precedentă și cu 42 mai puține (de 2 ori mai putine) față de aceeași perioada a sezonului precedent.

În sezonul precedent, în perioada similară, erau înregistrate 94 decese confirmate cu virus gripal.

Totodată, de la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 718 cazuri de gripă.

Pînă în 2 februarie au fost vaccinate antigripal 1.486.486 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.