România închide traficul aerian către și dinspre Italia, din cauza coronavirusului

România închide traficul aerian către și dinspre Italia, de teama coronavirusului, începând de luni, timp de două săptămâni, a anunțat, duminică noaptea, ministrul de Interne, Marcel Vela.

avion tarom cc

"Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia și dinspre Italia către România pentru toate aeroporturile din țară începând cu data de 9 martie 2020, ora 00.00, ora României, până în data de 23 martie 2020, ora 00.00, ora României. Operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prn completarea unei declarații pe proprie răspundere la îmbarcarea în aeronavă", a anunțat ministrul interimar al Afacerilor Interne.

Marcel Vela a mai spus că operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud căter România cu escală.

"Un alt punct este informarea cetățenilor români care sosesc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre faptul că sunt obligați să intre în carantină pe raza județului sau izolare la domiciliu. Se va comunica cetățenilor români că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare constituie infracțiune de fals în declarații și se pedepsește conform art. 326 din Codul Penal, instituindu-se și măsura obligatorie a carantinei", a completat ministrul.

Totodată, autoritățile au precizat că este permis accesul în România a cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de frontieră, indiferent de mijlocul de transport utilizat, însă doar sub măsura obligatorie a carantinei.

"Sunt exceptate transporturile de marfă de minimum 3,5 tone de la restricțiile impuse privind interzicerea accesului pe teritoriul României. Se aplică prevederile de mai sus, adaptate după caz, și pentru transportul maritim sau fluvial. Măsurile adoptate se aplică până la data de 31 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii perioadei", a mai declarat Marcel Vela.

(sursa: Mediafax)